Bývalá právnička Googlu jmenována šéfkou patentového úřadu v Silicon Valley

Bývalá právnička Googlu jmenována šéfkou patentového úřadu v Silicon Valley
2012-11-20T09:40:27+02:00
• 20. 11. 2012
1

Michelle Lee, bývalá šéfka oddělení pro patenty a patentovou strategii v Googlu, potvrdila, že přijme post hlavy patentového úřadu v Silicon Valley. Je to dobře, nebo špatně?

O této dámě je známo, že již během svého působení v Googlu usilovala o změnu fungování věcí okolo patentů. Psala o tom i na oficiálním blogu Googlu v příspěvku Patentová reforma je potřebná více než kdy jindy. Pokud tedy dostane možnost, je zde šance, by mohla něco změnit.

O tom, že je něco shnilého v království patentů, jsem psal třeba v článku Apple si patentoval otáčení stránek. Tento příspěvek je sice lehce útočný a místy nadsazený, ale myslím, že dobře vystihuje situaci, kdy si v podstatě každý (nejen Apple) může patentovat cokoliv.

Objevují se hlasy, že by se celý patentový systém měl zrušit. Také zde máme názory, že by se měl jen změnit a patenty by měly být mnohem konkrétnější, takže by je pak nebylo možné uplatňovat v tak obecném měřítku.

Michelle Lee by se měla v Silicon Valley starat o nové start-upy, kterým by měla pomoci s rychlejším přihlašováním patentů. Měla by se tím zmenšit fronta, díky které jsou pak patenty přiznávány se zpožděním a díky jejímu působení by také mělo dojít k celkovému zrychlení procesu schvalování.

Největší ohlasy samozřejmě vyvolávají spory Apple vs. kdokoliv, respektive iOS vs. Android. O tom, že Android si v začátcích velmi pomohl inspirací u Applu, asi nikdo nepochybuje. Na druhou stranu srovnávat první Androidy a první iOS je jako srovnávat planá jablka a vítěze (nad)národní soutěže v pěstitelství. První verze Androidu stály za starou belu. Na druhou stranu Android se někam vyvinul a teď je plně konkurenceschopným systémem, který ovšem s iOS sdílí skutečně pramálo. Pokud se podíváme na iOS, je stále stejný (rozuměj – pro své uživatele stále stejně dobrý).

Je tedy otázkou, která cesta je z hlediska patentů správná – zrušit, modifikovat, nechat být? V hlavě mi ale straší ještě jedna myšlenka. Pokud je Michelle Lee bývalou zaměstnankyní Googlu, nemůže této společnosti nějakým způsobem nadržovat? Jistě, dostává se do čela pouze regionální pobočky, ale nemůže lobovat u vlivnějších lidí? Tento přístup by zajisté také nebyl správný.

Inspirace je v dnešním světě všudypřítomná. Nevyhneme se jí, ať už sledujeme filmy, seriály, posloucháme hudbu nebo čteme knihy. Otázkou je, kde končí inspirace a začíná kopírování. Doufejme, že se podaří patentový systému upravit/napravit tak, abychom mohli hranici mezi inspirací a kopírováním stanovit snadněji a lépe.

Zdroje: androidauthority.com, newsandinsight.thomsonreuters.com, googlepublicpolicy.blogspot.fi

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Václav Pavlín

Neuvěřitelně komunikativní ajťák, který od mala smolí všelijaké texty. Začalo to vlastními stránkami, po kterých následoval blog. Relativně nedávno se objevila síť Google+, kde ho teď většinu času zastihnete, jak sdílí zajímavé příspěvky nebo píše o komunikaci. Aktuálně si k tomu přibral ještě korektury a psaní článků pro Dotekománii.

Komentáře

Jan Polášek

20. 11. 2012, 11:39

Správná cesta je modifikovat – a to na možnost patentovat pouze běžně nepoužívané věci, a omezovat patenty na malichernosti jako právě otáčení stránek.

a k technologickým patentům vždy funkční prototyp

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat