Apple si patentoval otáčení stránek video

Apple si patentoval otáčení stránek [video]
2012-11-19T09:31:31+02:00
• 18. 11. 2012
5

Vím, že někteří z vás nesnáší, když ryjeme do Applu za jeho nesmyslné patenty, ale tentokrát si to skutečně odpustit nemohu. Na to, že si Apple přivlastňuje naprosto běžné činnosti, už si pomalu zvykám, ale tento patent mi přijde jako skutečný extrém.

Vzpomínáte si na to, když jste byli malí a (pra)rodiče vám četli knížky? Možná jste během toho někdy zahlédli, jak dělají tu magickou věc, při které se změnil text na stránkách. Tak přesně tomu se říká otáčení stránek a přesně to je činnost, na kterou získal Apple v tomto týdnu patent. Naštěstí tedy ne na skutečné otáčení stránek, ale pouze na to virtuální na displeji.

Extrémně zajímavé mi přijde, že dle obrázku k patentu nejde o žádný speciální efekt či neobvyklou animaci. Jak vidíte na nákresu k patentu, otáčení stránky probíhá přesně tak, jak bychom očekávali – nejprve se pravý dolní roh mírně překlopí, pak se překlopí celá pravá strana listu a na závěr… Ale to si asi domyslíte.

The New York Times ve svém článku zmiňují další obskurní patenty, které Apple získal. Jedním z nich je například patent na notu, tedy pardon – patent na ikonu hudební aplikace. Další pak říká, že Apple má patentované schody – konkrétně řečeno skleněné schody. Možná si řeknete, že jsem   proti této firmě až příliš zaujatý. Z části budete mít pravdu – její jednání se mi ani za mák nelíbí a začínám si ho brát osobně. Ovšem uvědomte si, že pokud si Apple může patentovat něco, co je na světě už stovky let (schody, nota, otáčení stránek), může si patentovat v podstatě cokoliv.

Výsledek případného soudního sporu by pak závisel pouze na zdravém rozumu soudce, který by jej měl rozhodnout. Někteří určitě řeknou, že je to nesmysl. Já mám ale jeden příklad z vlastní zkušenosti.

Pokud vím, Applu se povedlo zakázat prodej androidích zařízení díky tomu, že obsahují vyhledávání, které nabízí výsledky ze všech možných částí systému (kontakty, sms, aplikace…). Jestliže mi paměť  slouží tak, jak by měla, stejný způsob vyhledávání jsem měl už na svém Samsungu i600 s Windows Mobile 5.0, který se na trhu objevil půl roku před iPhonem. I přes to se Applu povedlo si tento přístup přivlastnit.

Na všech zmíněných případech je v zásadě vidět jedna věc – celý patentový systém je špatně. Nadávat na Apple můžeme jak chceme. Ano, on je ten, kdo si přihlášky patentů podává. Na druhou stranu, kdyby to neudělal, udělá to někdo jiný (a třeba i horší).


Za následující video se musím předem omluvit, ale neodolal jsem a musel natočit porušení popsaného patentu v praxi. Jedná se o otáčení stránky na displeji – já otáčím stránku, vy to vidíte na displeji:).

Zdroj: bits.blogs.nytimes.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Václav Pavlín

Neuvěřitelně komunikativní ajťák, který od mala smolí všelijaké texty. Začalo to vlastními stránkami, po kterých následoval blog. Relativně nedávno se objevila síť Google+, kde ho teď většinu času zastihnete, jak sdílí zajímavé příspěvky nebo píše o komunikaci. Aktuálně si k tomu přibral ještě korektury a psaní článků pro Dotekománii.

Komentáře

No nevím, Applu zrovna nefandím a současné patentové války jsou z mého pohledu hodně úsměvné, ale bohužel to nelze dávat za vinu Applu. V širším kontextu pouze využívá legislativu, která je nastavena tak, že mu dává zapravdu. Chová se jako jakákoliv racionálně uvažující firma a snaží se maximalizovat svůj zisk všemi možnými prostředky.

Chtěl bych redaktora opravit: apple si nepatentoval schody, ale jejich určitý typ, který je popsaný v patentu: typický vzhled, schopnost vytvářet iluzi, že visí ve vzduchu a kombinaci materiálů, díky kterým se to všechno dá zařídit. Je to stejné, jako byste odepírali Coca-Cole jejich patent na láhev a farmaceutickým firmám kombinaci přípravků použitých pro výrobu právě tohohle léku.

Také nechápu proč někomu vadí, že si apple patentoval ikonu s nějakou notou. To jste to snad tak chtěli udělat? Nebo proč? I kdybyste chtěli, tak proč jste to už neudělali? I kdyby patent na ikonu s notou nebyl, tak jaký dává smysl vyrábět stejnou ikonu ve svém zařízení, když sám chci abych se odlišil od applu, aby mě zákazníci poznali? Takhle to vypadá, že ostatní výrobci jsou naprosto neschopní a nedokáží si vymyslet vlastní ikonu, čemuž nerozumím, dobří designéři nejsou jenom v applu, ono by to taky někdy chtělo aby je ty ostatní firmy podporovaly! A tak se radši snaží zamaskovat svoje výrobky do kabátu toho nejúspěšnějšího   a zmást tak zákazníky.

K otáčení listu. Tomuto se taky směji, ale spíš s potěšením. Opět, proč to někomu vadí? Vždyť všichni měli tolik času jako apple, aby tu technologii vytvořili a – pozor tohle je důležité – publikovali jako první veřejnosti. Proč to neudělal někdo jiný? Asi nebyl tak dobrý jako apple a neměl takovou odvahu, nebo možná ani ho nenapadlo, že by to mohl udělat! Ale o to jde, to je umění – riskovat zklamání -, jenže to žádná firma nechce, že? Jenže v applu byl Jobs, pro kterého zklamání byla nová výzva (to je to co apple ztratil) a Cook ani jine firmy tohle snad nikdy nepochopí.    

otáčení listu na obrazovce je stará věc a dávno používaná v mnoha aplikacích. Takže Apple ji ani nevymyslel ani nezveřejnil jako první…jen si jí jako první patentoval a to je ta nehoráznost, protože ostatní to berou jako obecně používaný princip, který jsem už několikrát viděl.

You are so sued! :-D

Bože, oni si fakt zažádají o patent na vzduch/světlo a nevím co ještě a někdo jim to na tom úřadě schválí…

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat