Cortex-A72 zamíří do mobilů v roce 2016

Cortex-A72 zamíří do mobilů v roce 2016
2015-02-03T21:39:36+02:00
• 3. 2. 2015

Letos jsme se již dočkali uvedení procesoru Tegra X1, který jako první přesáhl významnou laťku v oblasti výkonu – konkrétně 1 TFLOP. Qualcomm mezitím pracuje na nové generaci Snapdragonů, kde se počítá již s novou architekturou Taipan. Nyní jsme se dočkali novinek od ARMu.

B88I21nIYAAPcIu

V roce 2016 by se měla na trhu objevit první zařízení v podobě top smartphonů a tabletů s novými procesory využívající představená jádra Cortex-A72. V tuto chvíli jsou k dispozici SoC s Cortex-A15, novější již nabízejí Cortex-A53 a Cortex-A57. Nejnovější model nabídne jako obvykle vyšší výkon, ale taktéž nižší spotřebu.

ARM se nepochlubil konkrétními čísly, ale dle tiskové zprávy je výkon 3,5x větší než u Cortex-A15, který se objevoval v top modelech v roce 2014. Samotná spotřeba byla zredukována až o 75 % oproti Cortex-A15. ARM taktéž plánuje, že se novinka objeví v kombinaci s Cortex-A53, jenž je designován spíše pro menší spotřebu spojenou s nižším výkonem. Díky této kombinaci by mohla zařízení spotřebovávat výrazně méně energie.

Cortex-A72-ARM-Big-Little-2015-710x382

Těchto výsledků bude dosaženo hlavně díky nové výrobní technologii – 16nm FinFET. ARM v této oblasti spolupracuje s několika výrobci, převážně z Asie. Bohužel nebyli specifikováni.

Běžná taktovací frekvence Cortex-A72 se bude pohybovat kolem 2,5 GHz, ale je možné dosáhnout až 3 GHz. Součástí novinky je i grafický čip Mali-T880. Ten je 1,8x výkonnější než současný Mali-T760. Nezapomnělo se ani na přímou podporu displejů se 4K rozlišením. Navíc bude umožněno pořizovat videa v tomto rozlišení se 120 snímky za sekundu. Samozřejmostí u Cortex-A72 je 64bitová architektura s podporou 32bitových aplikací.

Můžeme se těšit na obrovský výkon budoucích top modelů. Snad se v praxi potvrdí i informace o spotřebě. Avšak na první zařízení, která nabídnou Cortex-A72, si počkáme ještě minimálně rok.

Zdroj: androidauthority.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat