EZKarta je nová státní aplikace, funguje jako očkovací průkaz

EZKarta je nová státní aplikace, funguje jako očkovací průkaz
2024-03-18T19:30:50+02:00
• 18. 3. 2024

Zdroj: Dotekomanie.cz

Není to tak dávno, co jsme se dočkali aplikace eDoklady, která bude postupně nabíhat. Funguje jako elektronický občanský průkaz. Mluvilo se také ale o další aplikaci, která by fungovala jako elektronický očkovací průkaz. Konečně jsme se dočkali a přímo Ministerstvo zdravotnictví České republiky zveřejnilo novinku EZKarta.

EZKarta

Novinku si možná ani nemusíte instalovat, stačí aktualizovat jinou aplikaci, Tečku. Došlo k rozhodnutí, že je lepší využít existující aplikaci a nabídnout jen aktualizaci. Rozhodně se tak zjednoduší rozšíření. Pokud jste si ji odinstalovali, tak je možná čas na zvážení opětovné instalace.

EZKarta je vlastně elektronická zdravotní karta, ale v tuto chvíli obsahuje zatím jen očkovací průkaz. Bohužel legislativa nedovoluje, abyste v ní měli záznamy o očkování před 1. 1. 2023. Budete mít ale uvedeno očkování na COVID-19. Aplikace je zabezpečena a přihlášení do ní probíhá přes identitu občana.

Kromě vlastního průkazu lze přidat do aplikace i další osoby, což vyžaduje ověření. Kromě toho lze stáhnout průkazy ve formě PDR, případně je sdílet přes QR kód s lékařem.

Screenshot 20240318 183010 1080x2400x Screenshot 20240318 183028 1080x2400x Screenshot 20240318 183054 1080x2400x Screenshot 20240318 183145 1080x2400x Screenshot 20240318 183122 1080x2400x

Zdroj: Dotekomanie.cz

Co nabízí a co nabídne

Oficiální záznam v obchodech s aplikacemi uvádí:

  • Aplikace EZKarta je rozšířena o funkcionalitu digitální Očkovací průkazky
  • Očkovací průkazka se vztahuje vždy k osobě přihlášené na daném zařízení a po udělení mandátu, je možné nahlížet na očkovací průkazky třetích osob
  • S pomocí aplikace EZKarta je možné sdílet svoji Očkovací průkazku formou PDF nebo digitálně s lékařem
  • Z důvodu zabezpečení nové verze aplikace EZKarta je vyžadováno vždy přihlášení uživatele přes Identitu občana

V dohledné době se ale plánuje zakomponování funkcí jako:

  • rozcestník MZČR,
  • výpis z registrů NZIS,
  • zobrazení mapy poskytovatelů zdravotních služeb.

Aplikace má také svou webovou alternativu, kterou najdete na ocko.uzis.cz. Aplikace jako taková má také funkci notifikací, což bude používáno pro adresné informování například o nároku na screeningové vyšetření zdarma nebo se využije pro informování o nějakém riziku.

Jak již bylo zmíněno výše, do aplikace bude zahrnut například výpisy informací z centrální resortních systémů (zejména Národního zdravotnického informačního systému, NZIS), e-Mapa poskytovatelů zdravotních služeb, zasílání e-zpráv ze strany poskytovatelů zdravotních služeb svým pacientům (bude nutná aktivace), mapa kapacitní dostupnosti poskytovatelů zdravotních služeb pro ambulance, e-management screeningových programů (elektronické zvaní klientů, notifikace, e-objednávání), sdílení zdravotní dokumentace (zejména parametricky standardizovaných forem eZD) a další.

Vypadá to tedy, že EZKarta nabídne dost služeb, ale ty se budou objevovat postupně, jak bude probíhat digitalizace. Dá se tedy říci, že se jedná o užitečnou aplikaci, ale není nutné, abyste ji museli mít v mobilu.

Pro instalaci potřebujete minimálně Android 8 nebo iOS 15.

Zdroj: twitter.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat