Apple dostal pokutu 1,8 miliardy eur od Evropská komise

Apple dostal pokutu 1,8 miliardy eur od Evropská komise
2024-03-04T14:22:35+02:00
• 4. 3. 2024

Zdroj: DALL E

1

Evropská komise vyšetřuje mnohé případy, přičemž v poslední době bylo více než běžné, že pokutu dostal Google. Tentokrát zde máme ale jiný případ. Apple totiž dostal pokutu za monopolní chování.

Zneužívání dominantního postavení

Samotné vyšetřování začalo již v roce 2020 a od té doby docházelo i ke komunikaci mezi Evropskou komisí a Applem, ale evidentně Apple neobhájil své chování. Jádrem sporu bylo omezování hudebních streamovacích aplikací v obchodě AppStore. Apple totiž nastavil podmínky tak, že tyto aplikace nemohly informovat o alternativním způsobu placení, o rozdílech a ani nemohli vývojáři odkazovat na cenové srovnání nebo alternativy skrze odkaz vedoucí na jejich stránky.

V podstatě vývojáři mohli jen nabízet předplatné využívající systém Applu pro placení, z čehož má navíc podíl. Apple šel ale i tak daleko, že vývojáři mohli posílat e-maily s nabídkou těm uživatelům, kteří byli získání na platformě od Applu, tedy na iOS. Evropská komise to vyhodnotila jako zneužívání dominantního postavení. Dodává, že Apple neumožnil informování uživatelů a tedy možnosti, aby platili například méně. Jinak řečeno, Apple vytvořil mechanismus, který nejvíce dopadal na samotné uživatele.

Spotify

Zdroj: Dotekománie

Za toto zneužití postavení Evropská komise udělila společnost Apple pokutu ve výši 1,8 miliardy eur. Apple se proti tomuto rozhodnutí odvolal a ve své tiskové zprávě se obhajuje i tím, že právě Spotify je dominantním hráčem na trhu se streamovanou hudbou. Navíc dodává, že Spotify nic neplatí, ale to plyne z rozhodnutí Spotify, že prostě nebude nabízet předplatné jen přes Apple ekosystém.

Tak či onak, Apple si nastavil podmínky a neumožnil jinou možnost. Streamovací platformy proti tomu bojovaly dlouho a ačkoliv je pokuta vysoká, tak s příchodem iOS 17.4 již dojde ke změnám v rámci ekosystému Applu, ale jen v EU. Streamovací platformy a nejen ty pokračují v boji, aby byla pravidla stejná pro celý svět.

Zdroje: apple.com, ec.europa.eu, 9to5mac.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Nenažranost a chamtivost této pofiderní firmy nemá obdoby,klidně bych tam ještě 6 miliard přihodil.A zkuste zarytým vovcím říct,že kupují neskutečný šmejd a ještě k tomu předražený jako prase.Tak vás ukamenují.😒😒😒

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat