Nothing Chat je noční můra z pohledu bezpečnosti

Nothing Chat je noční můra z pohledu bezpečnosti
2023-11-19T09:37:03+02:00
• 19. 11. 2023

Zdroj: Nothing

Nothing Chats je nová aplikace s podporou iMessage, což je hlavní přednost této novinky, ale mimo jiné podporuje i RCS standard, který mimo jiné bude Apple podporovat v příštím roce. I tak Nothing Chat měl ambici být zajímavým lákadlem zejména v USA. Zatím byla vydána beta verze, ale jak se ukazuje, aplikace vůbec neposkytuje end-to-end šifrování.

Nothing Chat není bezpečný ani soukromý

Byla vydána beta verze a hned se na ni vrhli nejrůznější experti, kteří záhy objevili závažná pochybení firem Nothing a také Sunbidr, která zajišťuje podporu iMessage. Jen abyste mohli používat službu od Applu, musíte se přihlásit se svým Apple ID. Následně dojde k přihlášení na virtualizovaných počítačích Apple Mac Mini.

Několika expertům se podařilo objevit, že se nepoužívá šifrování za každé situace. Dokonce má docházet k ukládání souborů, fotografií i videí bez šifrování v databázi Firebase. Aby toho nebylo málo, tak v určité chvíli komunikace nejsou zašifrovány e-maily a dokonce ani odkazy na soubory. Dokonce má mít Sunbird přístup ke každé zprávě, kterou pošlete skrze aplikaci.

F N5OtTWgAAFY0F 1250x576x

Zdroj: evowizz

Problémů je zde mnoho a v podstatě se dá říci, že firmy Sunbird společně s Nothing lhaly o bezpečnosti aplikaci. Většina problémů a nedostatků jde směrem k Sunbird, ale Nothing si nepohlídal celé řešení, což je také problém. Přesnější informace, co je špatně, najdete v článku na 9to5google.

Sice jsme se dočkali vyjádření ze společnosti Sunbird, ale například tvrzení, že použití HTTPS (nešifrovaný typ spojení) je v pořádku, je zcela chybné. Byl vynaložen velký tlak, což vedlo k odebrání aplikace z Obchodu Play. Jednalo se jen o beta verzi, i tak musí být zcela přepracována. Bohužel má pošramocenou pověst a bude to stát mnoho úsilí, aby aplikace získala důvěru.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat