Google vylepšuje skenování QR kódů aktualizováno

Google vylepšuje skenování QR kódů [aktualizováno]
2023-10-22T15:00:38+02:00
• 22. 10. 2023

Zdroj: Dotekomanie.cz

1

Aktualizováno 22. 10.

Již jsme vás informovali, že Google pracuje na vylepšeném snímání QR kódů a také čárových. Zde jde zejména o vylepšení obrazu a také o možnosti přiblížení. Nyní se nový mechanismus dostává přímo do QR čtečky, která je zabudovaná v Androidu. Zde je nutné upozornit, že ne všichni výrobci ji používají a mají spíše vlastní řešení. Pakliže máte nativní aplikaci, dostanete aktualizaci, ale zatím nevíme, kdy se tak stane.

Původní článek 5. 8.

Za posledních několik let jsme se dočkali mnoha funkcí a možností smartphonů, ale QR kódy asi jsou věčné. Ostatně se dnes běžně používají v bankovnictví a jen tak nezmizí. Dokáží obsahovat mnoho informací, ale někdy je jejich skenování trochu obtížné. Je zapotřebí mít poměrně dobré foťáky, zejména za zhoršených podmínek. Google ale vydává aktualizaci, která může napomoci.

Méně práce

Konkrétně Google aktualizoval Barcode Scanning API a the Code Scanner API, tedy rozhraní, která používá samotný systém skenování QR kódů. Přidal trochu pokročilejší algoritmy, díky kterým systém rozpozná QR kód a sám si danou část obrazu přiblíží. V tomto případě jde o digitální zoom, ale ten dostačuje, zejména pokud jde jen o identifikaci a přečtení dat v QR.

Zdroj: @MishaalRahman (se souhlasem)

Jak můžete vidět na videu výše, celý systém je poměrně rychlý. Navíc není potřeba hledat nějakou aktualizaci, nebo vyčkávat na vydání od výrobce smartphonu. Novinka je dostupná pro všechny majitele mobilu se systémem Android 13. Samotná aktualizace je dostupná skrze Google Play Služby.

Očekáváme, že se novinka dostane i na starší systémy, byť třeba v upravené formě. Zatím není jasné, kdy se tento nový systém dostane do vašeho zařízení. Vše si řídí sám Google.

Zdroje: phandroid.com, 9to5google.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Johny Honkong

5. 8. 2023, 12:27

V odkaze na video máte chybu :)

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat