Vychází první beta Android 14 QPR1

Vychází první beta Android 14 QPR1
2023-09-21T08:00:27+02:00
• 21. 9. 2023

Zdroj: Dotekomanie.cz

Google každý rok vydává vývojářskou a následně i běžnou beta verzi systému Android, přičemž už nebývá určena jen pro zařízení Pixel. I ostatní výrobci se přidávají a nabízí pro některé své modely beta verzi následující verze společně se svou nadstavbou. I tak má Google ještě jeden program nazvaný QRP (Quarterly Platform Releases), tedy čtvrtletní aktualizaci. Také se jedná o beta verzi, přičemž přináší novinky. Nyní zde máme první Android 14 QPR1.

Android 14 QPR1 Beta 1

Google sice ty nejzásadnější změny ponechává na standardní verze systému včetně beta verzí, ale i v rámci Android 14 QPR se najdou poměrně zajímavé modifikace. Společnost sice oficiálně oznámila dostupnost této varianty, ale neuvádí hned všechny novinky nebo co bylo změněno. I tak se daří detekovat modifikace.

Dozvídáme se například, že Android 14 QPR1 Beta 1 dostává možnost změny poměru stran pro aplikace. To nejvíce využijí ty, které například nejsou přímo optimalizovány pro tablety a jiná zařízení. Při využití novinky se aplikace roztáhne zpravidla na celou plochu displeje. Například Instagram tak zabere celý prostor.

Nová verze také nabízí možnost využít mobil jako webkameru pro počítač bez jakékoliv další aplikace. Stačí mobil připojit přes USB C a vybrat z možností USB připojení položku Webkamera. Následně se mobil identifikuje pro počítač jako webkamera a ten ji takto může začít používat.

64f7545560167bedc1f93ad3 Android 14 webcam in usb preferences 1562x1366x

Zdroj: @MishaalRahman (se souhlasem)

Google přidal více informací o baterii. Můžete se tak dozvědět datum výroby a počítadlo cyklů nabití. Dá se ale očekávat, že s těmito informace bude Google dál pracovat a například se zaměří na celkové hodnocení stavu baterie. Zatím zde ale nejsou takové náznaky.

F6f5jLTWkAAY764 1562x1366x

Zdroj: @MishaalRahman (se souhlasem)

Nějaké změny jde vidět u zamykací obrazovky, ale jde spíše o drobnosti, jako přejmenování některých položek. Je zde také možnost vypnutí dynamických hodin. Také je zde i nový Metro styl, ale asi se dočkáme další podobných novinek. Naopak u Bluetooth dochází k rozšíření možností, respektive si sami můžete určit, jestli připojené zařízení pro reprodukci zvuku je reproduktor, sluchátka, systém auta, naslouchátko nebo jiné zařízení.

U této beta verze jsou také náznaky, že zařízení bude možné lokalizovat v rámci služby Google Najdi moje zařízení i v případě, že je vypnuté. Novinka ale není zatím kompletně připravena, takže si musíme chvíli počkat, abychom viděli, jak celý systém bude pracovat. Mezitím si Google vypůjčuje funkci od jiných výrobců. Budete totiž moci si uložit zkratku pro spuštění dvou aplikací na jedné obrazovce. Ukazuje se, že zamykací obrazovka se bude správně zobrazovat ve vertikálním režimu.

F6gLavBWwAE6G9Y 1562x1366x F6gLaH0WkAANAuf 1562x1366x

Zdroj: @MishaalRahman (se souhlasem)

Zdrojové kódy naznačují, že Android dostane opravárenský režim po vzoru některých výrobců. Nebudete muset tedy mobil vymazat před odesláním do servisu. Při zapnutí režimu jsou k dispozici jen funkce potřebné pro otestování funkčnosti, přičemž všechna osobní data, soubory i aplikace jsou nedostupné.

F6gZhjtWsAA9sXO 1562x1366x

Zdroj: @MishaalRahman (se souhlasem)

Android také dostane instantní hotspot, což bude funkce pro automatické spuštění hotspotu, což bude sloužit pro automatické poskytnutí přístupu k internetu pro vybraná zařízení jako notebook a počítač.

Jde vidět, že je zde novinek hodně a na dalších se pracuje. Očekáváme, že budou dostupné v prosinci v rámci čtvrtletního balíčku pro Pixely. Některé novinky se dostanou i do dalších zařízeních přes aktualizaci Google Play Služeb.

Zdroje: fonearena.com, twitter.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat