Snapdragon 8 Gen 3 se začíná poodhalovat aktualizováno

Snapdragon 8 Gen 3 se začíná poodhalovat [aktualizováno]
2023-08-27T15:00:45+02:00
• 27. 8. 2023

Zdroj: Qualcomm

Aktualizováno 27. 8.

Poslední významnější informace o nadcházejícím nejvýkonnějším procesoru pro mobily od Qualcommu se objevily skoro před třemi měsíci. Jeho představení se ale blíží, což dokazuje i častější výskyt v benchmarcích. Nyní se objevil v Geekbench, respektive mobil od Nubie disponuje Snapdragonem 8 Gen 3.

Základní frekvence má být 2,26 GHz, ale nejvýkonnější jádro dosahuje na 3,19 GHz. Pak je zde 5 jader s frekvencí 2,96 GHz. Vše uzavírají dvě jádra s 2,27 GHz. Bude se tedy jednat o konfiguraci 1+5+2, což je zvláštní změna v porovnání se současnou generací s 1+2+2+3 jádry. Mezi prvními mobily s tímto procesorem budou vivo X100, iQOO 12, Redmi K70 Pro, OnePlus 12 a Red Magic 9.

Aktualizováno 4. 6.

Zatím se jen spekuluje o novém procesoru od Qualcommu, ale mezitím se chystá skutečná konkurence od Mediateku. Nyní je již více méně jasné, kdy bude nový procesor představen. Stane se tak na Snapdragon Summit a zřejmě hned při úvodní keynote, která začne 24. října. Celá konference bude trvat až do 26. října. Neočekáváme, že se dozvíme všechny informace o Snapdragonu 8 Gen 3. Qualcomm už mnohokrát měl jen úvodní letmé představení a až později jsme se dozvěděli kompletní specifikace.

Nyní je již jasné, že novinka použije nejnovější technologie od ARMu. Procesor by měl nabídnout sestavu 1+5+2, takže dojde na odebrání jednoho úsporného jádra a přidání jednoho středního, přičemž výkonnostní bude stále jedno. Už nyní se odhaduje, že mezi prvními mobily, které budou představeny s novým procesorem, budou patřit Vivo X100, iQOO 12, Redmi K70, OnePlus 12, Realme GT5 a další.

Původní článek 5. 5.

Qualcomm změnil značení svých procesorů, ale ponechal si tradici vytváření Plus variant, které mají trochu upravené specifikace, ale zpravidla jen v pracovnách frekvencích. Zejména to platí u nejvyšší řady, aspoň do této chvíle. Posledním modelem je Snapdragon 8 Gen 2 a očekávali bychom, že se dočkáme Snapdragon 8+ Gen 2, ale zřejmě se tak nestane a společnost rovnou nabídne Snapdragon 8 Gen 3.

Snapdragon 8 Gen 3

Již nyní se objevují náznaky samotných specifikací tohoto procesoru pro nejvybavenější smartphony. Maximální frekvence u nejvýkonnějšího jádra Cortex-X4 má být 3,7 GHz. Celkově by měl procesor nabídnout tři clustery v konfiguraci 1+5+2, což je změna v porovnání s aktuálním modelem, který má 1+4+3. Dojde tak na ubrání jednoho úsporného jádra a přidání jednoho středního.

O grafiku se má starat Adreno 750, dle náznaků, ale zatím to nelze s jistotou potvrdit. Co se týče surového výkonu, tak by mělo dojít k navýšení o 15 %. Zřejmě dojde i na snížení spotřeby, přidání nových funkcí, vylepšení NPU a zřejmě dojde na optimalizace.

snapdragon 888 chip in hand copy 635x393x

Zdroj: Qualcomm

Spekulovalo se, že by Snapdragon 8 Gen 3 mohl být vyráběn 3nm technologií, ale nakonec bude použita modernizovaná verze N4 nazvaná N4P, která nabízí lepší efektivitu. O výrobu by se měla postarat společnost TSMC. V dohledné době by měla údajně začít masová výroba, i tak se první mobily objeví až s nějakým zpožděním, možná v řádů měsíců.

Zdroje: androidheadlines.com, news.mydrivers.com, gsmarena.com, fonearena.com, fonearena.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat