ARM představil nová jádra pro nadcházející procesory

ARM představil nová jádra pro nadcházející procesory
2023-05-29T09:31:35+02:00
• 29. 5. 2023

Zdroj: ARM

Společnost ARM udává tempo současnému trhu s mobilními telefony, respektive v kategorii procesorů a dalších elektronických součástek. Poměrně pravidelně představuje architektury nejen výpočetních jader, na jejichž základě následně výrobci procesorů tvoří své produkty. Nyní jsme se dočkali oznámení další generace, která je zaměřena zejména na efektivnost.

Nová jádra ARM

Novinky od ARMu se točí kolem Total Compute Solution (TCS), což je v podstatě takové hotové řešení pro výrobce. Aktuální řada se jmenuje TCS23 a v rámci ní se kompletně upustilo od podpory 32bitových aplikací. Co je ale podstatnější, tak je samotná sestava jader. Původní uskupení 1+3+4 (X3+715+510) bylo změněno na 1+5+2, přičemž v této sestavě nabízí v některých benchmarcích o 33 % více výkonu. Když se zapojí i softwarová optimalizace, tak je k dispozici i o 64 % více.

TCS23 podporuje s novým DynamIQ Shared Unit podporu až pro 14 výpočetních jader. Současně jsme se dočkali uvedení nového výkonnostního jádra Cortex-X4, které dosahuje až 40% snížení náročnosti na spotřebu, ale současně se nabízí až o 15 % více výkonu. Také došlo na zdvojnásobení L2 cache na 2 MB. Výrobci s novinkami ale budou moci nasadit i 32 MB L3 cache.

Arm Client Tech Days CPU Presentation Final 12 2667x1500x

Zdroj: ARM

Další jádra Cortex-A720 nenabízí tak dramatické zvýšení výkonu, údajně se hodnota pohybuje kolem 1 %, ale na druhou stranu došlo ke snížení spotřeby o 20 %. V případě další novinky Cortex-A520 je úspora podobná, ale došlo k lepšímu navýšení výkonu, dle společnosti o 8 %.

ARM popisuje nejrůznější detaily kolem nových jader a věnuje pozornost i optimalizacím. Zde ale bude hodně záležet na samotných výrobcích procesorů, jak využijí nabízené technologie. Pokud se budou držet toho, co bylo uvedeno, mohly by být nové procesory méně náročné na spotřebu energie. Dá se očekávat, že se první pochlubí Qualcomm a následně Mediatek. Je ale otázkou, kdy může na novinky zareagovat Samsung nebo třeba takový Google.

Zdroj: anandtech.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat