Threads od Instagramu se spouští 6. července, ale ne v EU aktualizováno

Threads od Instagramu se spouští 6. července, ale ne v EU [aktualizováno]
2023-07-05T06:55:17+02:00
• 5. 7. 2023

Zdroj: Dotekomanie.cz

Aktualizováno 5. 7.

Již zítra dojde ke spuštění nové sociální sítě Threads od Instagramu, respektive od firmy Meta, která vlastní a provozuje i Facebook a WhatsApp. Sice je vše připraveno, ale uživatelé EU nebudou mít možnost si aplikaci vyzkoušet. Redakce Independent získala prohlášení od irského úřadu DPC (Data Protection Commission), že aplikace nebude spuštěna v EU.

Nejde o to, že by něco úřad zakazoval, spíše o rozhodnutí společnosti ji nezavádět na evropském trhu kvůli přísným podmínkám kolem ochrany osobních informací. Ostatně sama aplikace totiž využívá osobní data ze služby Instagram. Meta by mohla vytvořit patřičné dokumenty a podmínky pro takový přesun nebo používání osobních dat, ale zřejmě spěchá se spuštěním a nebyl čas něco takového řešit. Než aby se Meta dostala do křížku s evropskou legislativou, tak raději odkládá spuštění Threads v EU. Kdy se aplikace dočkáme, není známo.

Původní článek 4. 7.

Twitter si prochází asi nejtěžším obdobím, když vezmeme v potaz zavedené limity a také změnu u klienta TweetDeck. To nejvíce ovlivňuje nejaktivnější uživatele, zdroje informací a velmi aktivní účty. Sice se nabízí mnoho alternativních sociálních sítí, ale ty zatím nepřesvědčily masy. Navíc s nárůstem počtu uživatelů zaznamenávají nestabilitu. Silnější konkurence by měla přijít již tento pátek.

Threads aneb zvláštní hybrid

Právě o aplikaci Threads se mluví již nějakou dobu. Jde v podstatě o textovou verzi Instagramu, přičemž právě s touto sociální sítí je velmi spojena. Například některé změny v účtu nebo v nastavení budou možné jen v Instagramu. Bude ale do jisté míry fungovat i samostatně. Na Threads nelze pohlížet jako na kompletně samostatnou sociální síť.

Při prvním spuštění nebo zaregistrování dojde k převzetí většiny nastavení z Instagramu, což se týká i účtů, které sledujete. To ale můžete odmítnout. Můžete sledovat i rozdílné účtu na obou sociálních sítích, ale například blokování nějakého účtu na jedné se automaticky dotkne i druhé sítě.

Screenshot 20230704 081757 1080x2340x

Zdroj: Dotekomanie.cz

Co je ale podstatnější, tak se brzy dočkáme integrace jiných sociálních sítí, konkrétně federované sítě. To znamená, že jsou více méně otevřené a decentralizované do jisté míry. Jinak řečeno, bude možné sledovat například účty na Mastodon přímo v aplikaci Threads. Novinka má tedy ambici se stát lídrem v této oblasti, ale je zde mnoho proměnných. Vše bude záležet na rychlosti adopce a také na nejaktivnějších uživatelích.

Screenshot (42) 1008x519x

Zdroj: Dotekomanie.cz

Sice to zní vše dobře, ale podobných pokusů zde bylo už hodně a nemusí vyjít. Navíc Threads vlastní Meta, takže se můžeme poměrně rychle dočkat záplavy reklam, předplatného, algoritmického zobrazování obsahu a dalších vlastností, které jsou na Facebooku a Instagramu. Threads má již svou vlastní stránku, která zatím láká na spuštění, přičemž budou k dispozici jen aplikace pro Android a iOS. Měla by vzniknout i webová verze, ale zatím není jasné, kdy se tak stane. Bez ní asi nelze očekávat masivní rozšíření. Než dojde ke spuštění, můžete navštívit oficiální stránku threads.net.

Zdroje: 9to5google.com, neowin.net, independent.ie

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat