Apple čelí žalobě ze strany vývojářů, chtějí po něm 1 miliardu dolarů

Apple čelí žalobě ze strany vývojářů, chtějí po něm 1 miliardu dolarů
2023-07-27T15:55:14+02:00
• 28. 7. 2023

Zdroj: Apple

Apple čelí další žalobě. Tentokrát přichází přímo ze strany vývojářů aplikací, kteří Apple žalují o částku 1 miliarda dolarů za to, že si účtuje neúměrné vysoké provizní částky a za monopolní chování.

Na Apple je vyvíjen tlak kolem provizních poplatků

Apple si účtuje 30% provizi z každého nákupu a to jak za placenou aplikaci, tak i samotné nákupy v aplikaci, pakliže jdou přes App Store. Evropská unie sice v rámci nového zákona o digitálních trzích – DMA nařídila Applu, aby zpřístupnil takzvaný sideloading (instalaci aplikací a platby mimo App Store), to však nezastavilo samotné vývojáře, kteří na Apple podali žalobu. Zhruba 1 500 vývojářů zaštítil profesor centra pro politiku hospodářské soutěže na Universita East of Anglia – Sean Ennis. Ten sdělil, že provize v rozmezí 15 – 30 % zásadním způsobem omezily podnikání mnoha vývojářů.

Apple

Zdroj: CNBC (se souhlasem)

„Poplatky Applu vývojářům aplikací jsou přemrštěné a možné jen díky monopolu u distribuce aplikací na iPhony a iPady. Poplatky jsou samy o sobě nespravedlivé a představují zneužívající ceny. Poškozují vývojáře aplikací a také ty, kdo aplikace kupují,“ řekl Ennis. Ennis podává hromadnou žalobu u odvolacího soudu pro hospodářskou soutěž ve Velké Británii za podpory právnické firmy Geradin Partners. V loňském roce Apple čelil žalobě ve výši 100 milonů dolarů,  která Apple donutila provést některé změny jako například zrušení vývojářského poplatku ve výši 100 dolarů a také zavedení programu Small Business, které mělo snížit finanční zatížení menších vývojářských firem.

Zdroj: androidheadlines.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jakub Sobotka

Působí v IT a svět IT a mobilních technologií byly vždy jeho vášní. Ve volném čase rád sportuje, čte, nebo se toulá přírodou. Ač uživatel Apple platformy, velmi dobře si rozumí i s Androidem.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat