Google chystá změny ve správci hesel

Google chystá změny ve správci hesel
2023-06-29T08:00:31+02:00
• 29. 6. 2023

Zdroj: Dotekomanie.cz

Společnosti dělají poměrně důležité změny u správců hesel, přičemž i zavádí novinku v podobě passkey. Jde o systém, kdy uživatel nepotřebuje heslo. Je ale jasné, že kompletně nenahradí současný model uživatelského jména a hesla, minimálně ne v dohledné době. I proto pokračují ve vylepšování správců hesel. Google si nyní pohrává s několika novinkami.

Správce hesel i jako aplikace?

Google zakomponoval službu správce hesel do operačních systémů i aplikací. Například se nachází v Chromu, ale jak ukazují zdrojové kódy, komentáře v kódu a testovací verze, chystají se dvě podstatné novinky. Tou první je vytvoření PWA, tedy progresivní webové aplikace. Ve své podstatě se stále bude jednat o webovou stránku, tedy bude využívat HTML, CSS a JavaScript, ale bude působit jako samostatná aplikace. I po jejím spuštění bude vypadat jako běžná aplikace, byť bude stále poháněna jako webová stránka.

Tato novinka by neměla být jen pro mobilní telefony, bude i pro počítače, přičemž dnes je již jedno, jaký máte operační systém. S tím jsou spojeny asi i další úpravy a novinky. Jedna z nich se dotkne možnosti sdílení hesla, případně uživatelského jména a hesla. V testovací verzi je již k dispozici tlačítko pro sdílení u konkrétního záznamu, ale zatím nic nedělá.

fd838d6f24226162425dbb6859e592b410b796aea51f72b1ef63e189022f82c3 1739x792x

Zdroj: @Leopeva64 (se souhlasem)

Je to tak trochu vtipné, když jiné společnosti bojují proti sdílení uživatelského jména a hesla, například Netflix. Zatím ale nevíme, co vlastně bude sdíleno, v jakém formátu a jaké bude hlavní zacílení. Vzhledem k tomu, že chystané funkce jsou více méně zatím jen v Chromiu, tak může trvat i několik měsíců, než se dostanou do stabilní verze.

Zdroj: androidpolice.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat