Google začíná vyměňovat hesla za přístupové klíče, tzv. passkey

Google začíná vyměňovat hesla za přístupové klíče, tzv. passkey
2023-05-03T16:30:01+02:00
• 3. 5. 2023

Zdroj: GSMArena (se souhlasem)

2

Uživatelské účty nejen na internetu mají vždy jednu podstatnou slabinu, tedy u uživatelů. Samozřejmě myslíme heslo, které si uživatelé zpravidla tvoří tak, aby si ho jednoduše zapamatovali. Zvýšit bezpečnost jde pomocí dvoufázového ověření, ale ještě lepší je použít správce hesel, který umí vygenerovat pro každý účet nové heslo. Už nyní je celý proces značně komplikovaný, ale je zde řešení, na kterém se pracovalo několik let, do čehož se zapojili nejen největší hráči na internetu, ale třeba i organizace FIDO. Nyní Google oznamuje, že začíná novinku zavádět.

Začíná doba bez hesel, Google spouští testování v Androidu a Chromu

Budoucnost bez hesel

S největší pravděpodobností vám v těchto dnech přišel nebo teprve přijde e-mail od Googlu, že začíná zavádět tzv. přístupové klíče, anglicky passkey. Celá technologie je značně komplikovaná po technické stránce, zejména kvůli bezpečnosti. Celý systém stojí prakticky na tom, že již neobsahuje hesla. Ta jsou nahrazena přístupovými klíči, které jsou spojeny s konkrétním zařízením.

Celý proces se dá srovnat s tím, co již používají banky. Jednoduše zadáte uživatelské jméno a následně svou identitu potvrzujete ve smartphonu skrze aplikaci, která po vás požaduje například biometrické ověření. To samé je nově k dispozici u Google účtů, jen místo uživatelského jména zadáváte e-mail a samotné potvrzení totožnosti provádíte na autorizovaném zařízení, ve většině případů smartphonu. Vše je navíc zabudované v Androidu (minimálně verze 9), přičemž je novinka dostupná i v iOS 16. Přístupové klíče jde vytvořit také na systémech Windows 10, macOS Ventura a ChromeOS 109 a novějších.

keyword blog passkeys hero animated 2096x1182x

Zdroj: Google

Vzhledem k tomu, že se novinka rozšiřuje napříč službami, stránkami i aplikacemi, tak v budoucnu nebude potřeba vytvářet nebo zadávat hesla. Vše bude řešeno na bázi přístupových klíčů, které jsou uloženy zpravidla pod biometrickým ověřením na konkrétním zařízení. Navíc se s nimi ani dostanete do styku, takže je takřka nemožné, aby došlo k jejich úniku.

Pakliže se chcete například přihlásit ke svému Google účtu na počítači, bude vám nabídnuto právě toto nové ověření. Je zde podmínka mít aspoň Bluetooth. Zadáte svůj e-mail a následně se ověříte na svém smartphonu. Nikde nic navíc nezadáváte. Samozřejmě Google myslí i na situaci, kdy není k dispozici plná technická vybavenost. V takovém případě jsou zde alternativní možnosti, kterými vás navede.

Veškerá nastavení najdete pod svým Google účtem v sekci Zabezpečení – myaccount.google.com/security.

Zdroj: neowin.net

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Petr Hariprasad Hajič

4. 5. 2023, 11:31

Co když někdo ukradne mobil? Jakým způsobem dojde k prvotnímu vytvoření passkey a jak se pojistit proti krádeži právě při ztrátě nebo zcizení mobilního zařízení?

Přemysl Vaculík

VIP 4. 5. 2023, 11:45

Zařízení musí mít zabezpečení, aby mohl být uchován passkey. Na dálku smazat a pak se lze i tak přihlásit k účtu alternativně. Passkey nenahrazuje kompletně. Navíc Google má myslím i synchronizaci.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat