Displeje telefonů Samsung Galaxy S22 a S23 mohou škodit očím a způsobovat bolesti hlavy

Displeje telefonů Samsung Galaxy S22 a S23 mohou škodit očím a způsobovat bolesti hlavy
2023-04-19T16:30:57+02:00
• 19. 4. 2023

Galaxy S23 Ultra; zdroj: Dotekománie

1

Na twitterovém účtu tipéra Ice Universe se objevila informace, která tvrdí, že OLED displeje telefonů Galaxy S22 a S23 od Samsungu mohou způsobovat bolesti hlavy a únavu očí.

OLED panely telefonů Samsung mohou škodit

Ve svém tweetu, který již byl mimochodem zřejmě smazán, uvádí zajímavou paralelu, kdy Samsung propagoval video coby reklamu na své chytré televizory, kde říká, jak jsou blikající obrazovky škodlivé pro oči a způsobují únavu. Podle Ice Universe je paradoxem to, že mobilní telefony od Samsungu, konkrétně modely Galaxy S22 a S23 používají OLED panely, které škodí očím vůbec nejvíce ze všech telefonů. Ve svém tweetu uvádí: Mimochodem, Galaxy S23 Ultra má také displej, který nejvíce poškozuje oči ze všech značek mobilních telefonů nejvíce. Používá pouze 240 Hz PWM, což je méně než 480 Hz u iPhone 14 Pro a oba jsou mnohem horší než čínské mobilní telefony.“

pwmcompare 1331x771x

Zdroj: Phonearena

PWM je označení pro pulzně šířkovou modulaci která rozsvěcuje a zhasíná LED diody různou rychlostí. Výrobci telefonů tuto technologii používají, aby snížili výrobní náklady a zařízení tak prodávat za nižší cenu. Čím vyšší PWM je, tím dochází k rychlejšímu blikání obrazovky, které je pro lidské oko neviditelné, ale nízké hodnoty mohou oči nadměrně unavovat a způsobovat tak například bolesti hlavy a únavu. Jak Ice Universe uvádí, telefon Galaxy S23 Ultra údajně využívá frekvenci PWM 240 Hz, což je poloviční hodnota té, kterou využívá například iPhone 14 Pro (480 PWM). Pokud se ale podíváme například na model Honor Magic 5 s 6,81palcovám OLED displejem, tak ten používá frekvenci  2 160 PWM.

Zdroj: phonearena.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jakub Sobotka

Působí v IT a svět IT a mobilních technologií byly vždy jeho vášní. Ve volném čase rád sportuje, čte, nebo se toulá přírodou. Ač uživatel Apple platformy, velmi dobře si rozumí i s Androidem.

Komentáře

Pavel Bureš

23. 4. 2023, 10:25

Tohle není novinka. Možná pro mainstreamový web. Specializované diskuse se tomuto tématu věnují víc než 10 let. Škoda, že není snaha o nápravu ze stran výrobců a naprostá většina novinářů na skupinu citlivých uživatelů nemyslí a displeje nijak netestuje kromě onanie nad saturovanými barvami. Výrobcům telefonů, tabletů atp. je to u sedínky. Hlavně, aby měl displej „punchy colors“ a černou totálně černou a podobně. Ale že ho část populace nemůže používat… A teď se OLED nasraly i do notebooků. Děsím se doby, kdy moje 5-12 let staré stroje přestanou výkonově dostačovat a budu si muset koupit něco nového, jenže nebude co.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat