Novinky v Androidu 13 – prediktivní gesto zpět, soukromí, jazyky

Novinky v Androidu 13 – prediktivní gesto zpět, soukromí, jazyky
2022-05-15T18:00:47+02:00
• 15. 5. 2022

Zdroj: Dotekomanie.cz

Google v tomto týdnu vydal druhou veřejnou beta verzi systému Android 13, s čímž jsou spojeny také novinky, které se dotýkají vývojářů i samotných uživatelů. Níže najdete novinky, které se podařilo objevit, případně se kterými se pochlubil sám Google.

Připnutí dotaz

Google pracuje na možnosti připnutí vyhledávacího dotazu přímo na plochu. Tato novinka se sice objevila v druhé beta verzi Androidu 13, ale je docela možné, že se nakonec dostane ke všem uživatelům skrze aktualizaci aplikace Google. Pracuje poměrně jednoduše. V seznamu návrhů dotazů lze podržet prstem na ikoně vlevo od dotazu a přesunout zástupce přímo na plochu.

Android 13 Beta 2 search shortcuts anim 480x1067x

Zdroj: androidpolice (se souhlasem)

Jiný jazyk u aplikace

Druhá beta verze Androidu 13 konečně přináší možnost zvolit si jiný jazyk pro aplikaci než je systémové. Změna se dělá v detailech konkrétní aplikace. Můžete tak mít aplikaci nastavenou do jiného jazyka než je celý systém. Bohužel novinka nemusí fungovat u všech aplikací. Například Google Mapy nebo Telegram přepisují nastavení pro sebe a jazykovou mutaci si řeší jinak než jen podle nastavení systému. I tak se tato novinka může hodit. Předpokládáme, že podpora se rozšíří.

Screenshot 20220512 173953 1080x2400x

Zdroj: androidpolice (se souhlasem)

Vylepšení videí u aplikací třetích stran

Google zavedl Camera2 API pro vývojáře aplikací pro focení a natáčení videí. Bohužel chybí podpora pro komplexnější funkce a možnosti, jako je například HDR video. Android 13 přinese úpravu Camera2 API a knihovny CameraX, přičemž vývojáři budou mít přístup k HDR videu z foťáků skrze Jetpack. Kromě toho dojde k vylepšení náhledu pohledu z kamery. Například bude dostupná stabilizace a jiné funkce. Mohli bychom se tak dočkat lepších aplikací třetích stran.

Sjednocení nastavení

V rámci nastavení dojde k jedné změně. Nově najdete sekce bezpečnost a soukromí v jedné sekci. Zde se jednoduše dozvíte, jestli není problém v jedné nebo druhé části. Nebude tak nutné kontrolovat nebo nastavovat obě možnosti odděleně.

android 13 security privacy 1500x750x

Zdroj: 9to5google (se souhlasem)

Kopírování mezi zařízeními

Android 13 také přinese možnost kopírování schránky na jiné zařízení, respektive odeslání obsahu. Při zkopírování textu tak půjde odeslat obsah na další zařízení s vaším účtem. Bohužel nedošlo ani na jednu zmínku kolem podpory systému Windows. Dá se předpokládat, že se zatím této funkce dočkáme jen u Androidu a Chrome OS.

Android 13 copy paste 1500x750x

Zdroj: 9to5google (se souhlasem)

Chytré gesto zpět

S gesty pro ovládání systému je někdy problém, tedy ve spojení s aplikací. Občas je na podobné bázi vytvořené i ovládání aplikace. Někdy je tak komplikované učinit určitou činnost v aplikaci, jelikož si systém myslí, že chcete jít zpět v aplikaci. Android 13 přidává prediktivní chování, kdy se pokusí určit, jestli chcete gestem něco udělat v aplikaci či jen chcete jít zpět. S tím bude souviset ukázka toho, co se stane při vyvolání daného gesta. Můžete se tak rozmyslet, jestli chcete gesto dokončit, či nikoliv.

android 13 predictable back gesture example 1536x864x

Zdroj: Google

Zdroje: androidpolice.com, androidpolice.com, androidpolice.com, 9to5google.com, 9to5google.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat