Xiaomi zřejmě omezuje výkon u mobilů

Xiaomi zřejmě omezuje výkon u mobilů
2022-03-30T13:30:22+02:00
• 30. 3. 2022

Zdroj: Xiaomi

Před nějakou dobou jsme zde měli několik kauz, v rámci kterých se snažili někteří výrobci podvádět v testech výkonu. Celé schéma bylo poměrně jednoduché. Jakmile systém zaznamenal spuštění aplikace typu benchmark, tak došlo i k přetaktování výpočetních a grafických jader, došlo na omezení ostatních aplikací a podobně, aby bylo dosaženo co nejlepšího výsledku. Firmy si ale našly jinou cestu a zkouší to z druhé strany.

Xiaomi nabízí výkon jen za určitých podmínek?

Mobilní telefony se dnes mohou chlubit tím nejlepším hardwarem a nejmodernějším procesorem s úžasným výkonem, ale ve skutečnosti běžný uživatel nepotřebuje plný výkon po celou dobu používání, tedy aspoň soudě podle praktik některých výrobců. Nedávno jsme vás informovali o Samsungu, který nabídne plný výkon procesoru jen v rámci testování výkonu. Samsung se za své chování omluvil a sjednal nápravu v podobě aktualizace systému.

Samsung schválně omezuje výkon mobilů a tabletů, náprava se blíží

Ukazuje se ale, že další firmou se stejnými praktikami, je právě Xiaomi. John Poole, spoluzakladatel společnosti Primate Labs stojící za Geekbench, uvedl na svém Twitter profilu, že Xiaomi Mi 11 schválně omezuje výkon procesoru. Mobil totiž otestoval standardní aplikací Geekbench a pak upravenou verzí. Ta nemá změněnou metriku měření, jen se identifikuje jinak, aby ji mobil nedokázal poznat. V tomto případě John použil název Fortnite.

gsmarena 001 1200x535x

Zdroj: John Poole via GSMArena (se souhlasem)

Zatímco běžné aplikace se nabídl očekávaný výsledek, tak ve verzi se změněnou identifikací se dosáhlo na nižší hodnocení. V případě testu pro jedno jádro došlo k poklesu o 30 %, u multijádrového hodnocení pak o 16 %. Jinak řečeno, plný výkon procesoru je k dispozici jen v případě, že mobil identifikuje aplikaci, která je na nějakém seznamu.

Dle dostupných informací Xiaomi omezuje výkon minimálně ještě u několika modelů. Zatím nejde jednoduše konstatovat, že se jedná o běžnou součást každého top modelu. Je ale otázkou, proč to dělá tato společnost. Jde o součást optimalizace? Nebo je cílem snížit spotřebu energie? Na odpovědi si budeme muset počkat.

Zdroje: gsmarena.com, twitter.com, browser.geekbench.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat