Komentář Avastu: DDoS útoky na ruské servery

Komentář Avastu: DDoS útoky na ruské servery
2022-03-03T16:30:21+02:00
• 3. 3. 2022

Zdroj: Avast

Experti společnosti Avast provedli analýzu výzev na sociálních sítích, které měly motivovat uživatele, aby se připojovali k DDoS útokům na ruské servery. Ačkoliv by se tento způsob postoje k ruské invazi mohl zdát jako jednoduchá cesta, jak podpořit Ukrajinu, toto počínání může pro uživatele představovat riziko pro bezpečnost jejich osobních dat a soukromí.

DDoS útoky na ruské weby mohou podle Avastu představovat bezpečnostní hrozbu pro uživatele

DDoS útok, neboli Distributed Denial of Service, funguje tak, že servery zahltí takovým množstvím zbytečných požadavků, je server nestihne odbavovat skutečné požadavky a následně dojde k zahlcení a nefunkčnosti webových stránek.

malware edited 1280x720 1280x720x

Zdroj: cisomag.com

„Zachytili jsme výzvy šířící se na sociálních médiích, které apelují na běžné uživatele, aby se stali hackery tak, že si stáhnou DDoS nástroje na podporu tzv. DDoS útoků* namířených na ruské cíle. Naše analýza jednoho z těchto nástrojů ukázala, že není bezpečný, protože shromažďuje osobní údaje uživatelů (jako je například IP adresa, kód země, město, poloha odvozená z IP adresy, uživatelské jméno, konfigurace hardwaru a jazyk systému), což následně může umožnit jejich identifikaci. Vzhledem k tomu, že konfigurace se stahuje ze vzdáleného serveru, může tento nástroj v důsledku také podporovat DDoS útok na jiný libovolný cíl, který si autor nástroje vybere, aniž byste o tom věděli.

Chápeme, že pro občany může být atraktivní připojit se ke kybernetickým silám a vyjádřit tak svůj názor na válku, stále se ale jedná o kybernetický útok se všemi jeho důsledky. Uživatelé si mohou myslet, že tyto nástroje umožňují anonymně zaútočit na určité cíle, ale je důležité, aby věděli, že nechrání jejich soukromí ani anonymitu a mohou je vystavit riziku odvetných útoků.

Důrazně doporučujeme, aby se lidé do těchto iniciativ nezapojovali. Nabízené sdílené nástroje se sice mohou na první pohled zdát ‚jednoduché a uživatelsky přívětivé‘, ale pro osoby, které se zapojí a stáhnou si je, mohou být rizikem pro soukromí a bezpečnost.“

Zdroj: Tisková zpráva

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jakub Sobotka

Působí v IT a svět IT a mobilních technologií byly vždy jeho vášní. Ve volném čase rád sportuje, čte, nebo se toulá přírodou. Ač uživatel Apple platformy, velmi dobře si rozumí i s Androidem.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat