Evropský trh se smartphony za rok 2021: Samsung stále na špici a realme zažívá obrovský růst

Evropský trh se smartphony za rok 2021: Samsung stále na špici a realme zažívá obrovský růst
2022-03-03T18:00:14+02:00
• 3. 3. 2022

Zdroj: Dotekománie

Stejně jako každý rok je velmi zajímavé sledovat, kam se za uplynulé období posunul trh se smartphony, zejména pak na tom našem, evropském. Již dlouhou dobu platí, že evropský trh ovládá Samsung, jehož podíl ale lehce poklesl, Apple pak obsazuje druhou příčku. Největším překvapením je ale společnost realme, která za loňský rok zaznamenala růst ve stovkách procent.

Samsung stále vládne, realme obrovsky roste

Jihokorejský gigant Samsung i po letech stále drží první příčku, přesto však svůj podíl na trhu lehce ztratil. Namísto 30 % z roku 2020 tak pokrývá „pouze“ 29 %. Stále se ale jedná téměř o každý třetí chytrý telefon v Evropě. Na druhém místě se umístil Apple, jenž svůj podíl na trhu výrazně navýšil, s 23% podílem tak výrazně stáhnul náskok Samsungu. Třetí příčku obsadilo Xiaomi s 20% podílem.

strategy analytics 940x580x

Zdroj: Phone Arena

Velký růst zaznamenala také společnost OPPO, jejíž podíl vzrostl o 77 % a s 5 % tak dostává bramborovou medaili. Mohlo by se zdát, že se jedná o největší nárůst, ale pomyslné místo skokana roku obsadila mnohem mladší a progresivnější značka, spadající do koncernu BBK Elekctronics  stejně jako mateřské OPPO.

Konkrétně čínské realme zaznamenalo růst o neskutečných 548 %, tedy téměř pěti a půl násobek. Ačkoliv obsazuje pouhá 3 % celého evropského trhu, vidíme, že její smartphony se do povědomí veřejnosti dostávají extrémně rychle. realme využívá podobnou taktiku jako před lety Xiaomi, nabízí tedy velmi lákavý poměr cena/výkon a šetří povětšinou tam, kde to uživatelé nejméně poznají. Největší růst přitom společnost zaznamenala ve střední Evropě, včetně České republiky.

Zdroje: phonearena.com, appleinsider.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Tomáš Kašík

Student IT, zarytý fanoušek Androidu, ale v poslední době si také velmi rozumí s Harmony OS. Ve volném čase hraje florbal a jezdí na kole.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat