Jak směnit hřivny či komunikovat s Ukrajinci bez znalosti jejich jazyka? Možnosti pomoci uprchlíkům skrze moderní technologie

Jak směnit hřivny či komunikovat s Ukrajinci bez znalosti jejich jazyka? Možnosti pomoci uprchlíkům skrze moderní technologie
2022-03-21T16:30:05+02:00
• 21. 3. 2022

Evropa se ocitla ve válce a kvůli ní do Česka přichází statisíce uprchlíků z Ukrajiny, kteří neznají náš jazyk, jsou zde odkázáni na pomoc od cizích lidí. Navíc směnit jejich finance zde, je mizivá. Přinášíme seznam tipů, jak uprchlíkům mohou aplikace a chytré telefony pomoci.

Nabídky pomoci a prolomení jazykové bariéry

Na našem webu Dotekománie se objevily informace hned ze začátku války, že operátoři umožňují volání na Ukrajinu zdarma. Jako první zareagoval T-Mobile a připojili se k němu další operátoři, jejich seznam je na konci odkazovaného článku. U pomoci jen skrze operátory nechybělo a objevilo se mnoho dalších možností pomoci.

Pro prchající Ukrajince je dostupná aplikace Umapa (App Store, Play Store) s místy, kde se jim dostane pomoci. Je zde možnost, jak nabídnou pomoc, kategorie však značí, že by se mělo jednat o institucializovanou nabídku, například od charity či obce. Mapa je však primárně užitečná pro uprchlíky, kteří na ní uvidí možnosti pomoci v okolí, kde se nacházejí.

Ukrajinský jazyk nepíše latinkou, ale ukrajinskou cyrilicí, též nazývanou ukrajinskou azbukou. Komunikace tedy mezi Čechy a Ukrajinci nemůže být kvůli odlišnosti vůbec snadná, tomu se snaží předejít nová aplikace Native Chats (App Store, Play Store). Stačí, aby obě strany, které spolu chtějí komunikovat, měly nainstalovanou aplikaci a uprchlík může psát ukrajinsky, proti straně se však zpráva automaticky přeloží do zvoleného jazyka, tedy do češtiny.

Pomoc s překonáním jazykové bariéry nabízí i aplikace Google Překladač (App Store, Play Store), která například na počítači umí po nahrání přeložit zvolený dokument. V telefonu je na ní užitečná funkce konverzace, která nahrává obě strany rozhovoru a simultánně je překládá. Stejně tak umí přeložit i jednotlivou nahrávku, nebo po vyfocení nápisu v ukrajinštině ho přeložit do češtiny. Kvalitnější překlad než Google Překladač, nabízí nově vytvořený překladač od Lindat, digitální výzkumné infrastruktury pro jazykové technologie, umění a humanitní vědy, který nabízí na svém webu. Též vytvořili i telegramového bota, který automaticky překládá češtinu do ukrajinštiny a naopak.

ukraine g421be5105 1280 1280x720x

Pokud ovládáte dobře angličtinu, můžete se pustit do kurzu ukrajinštiny na Duolingu (App Store, Play Store). Duolingo ji nabízí pouze v kombinaci ukr/aj, a pokud si zaplatíte předplatné neboli Duolingo Plus, půjdou peníze na pomoc Ukrajině.

Problém s hřivnami? Hotovost směníte těžko, bezhotovostně to půjde lépe

České směnárny mají problém se směnou hřivny na koruny, kvůli nestabilitě měny. Pokud si uprchlíci do Česka přivezli peníze v hotovosti, nemám radu, pokud víte vy, čtenáři, napište nám. Uprchlíci přicházející s platební kartou, jejichž banka stále funguje, mají možností mnoho. Mohou si vybrat skrze bankomaty české koruny, nebo skrze Google Pay (App Store, Play Store) si nahrát svoji ukrajinskou kartu a platit sní v obchodech, pokud mají telefon s NFC.

Další možností je, aby nemuseli být vázáni na domovskou banku, zařídit si Revolut, který taktéž v reakci na válku umožnil používání účtu Ukrajincům. Následně stačí přidat svoji platební kartu, převést z ní peníze na Revolut (App Store, Play Store) a nechat si poslat kartu od Revolutu, do té doby může pro online nákupy využívat jejich virtuální kartu. Alespoň tak nebude mít problémy s DCC poplatky, jako u běžných karet. V Česku Revolut v aplikaci ani na webu neumožňuje konverzi do ukrajinské hřivny, novinka je pravděpodobně dostupná zatím jen pro samotné uprchlíky.

Uprchlíci si též mohou založit účet u jedné v Česku dostupných bank, které pro ně tuto nabídku mají. Následně stačí realizovat mezinárodní převod prostředků (IBAN) a peníze následně využít u nás.

Víte o dalších projektech, technologických vychytávkách a aplikacích, které pomáhají prchajícím lidem před válkou? Napište nám do komentářů. 

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Karel Čapka

Absolvent mediálních studií a žurnalistiky. Zajímám se o moderní technologie, sociální sítě a mám rád focení. Vždy si najdu chvilku na čtení a baví mě učit se novým věcem. Zajímají mě moderní dějiny, politika, geografie, Formule 1 a vlastně ode všeho něco.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat