Aplikace v Androidu nebudete muset odinstalovávat

Aplikace v Androidu nebudete muset odinstalovávat
2022-03-25T08:00:26+02:00
• 25. 3. 2022

Fotka od andrekheren z Pixabay

Google se snaží vylepšovat systém aplikací již nějakou dobu. Poslední významná novinka se týkala samotného APK balíčku, který slouží pro nainstalování aplikace. Nový formát AAB značně šetří místo, zejména pro stahování. Mobil totiž dostane jen ty součásti, které potřebuje pro plné fungování. Google přichází s další novinkou, která má za cíl také šetřit místo.

APK formát pomalinku končí, nově jen AAB

Kromě odinstalování se nabídne archivování

Pokud aplikaci nepoužíváte, tak ji pravděpodobně odinstalujete, ale to se ne vždy hodí. Někdy ji necháváte v mobilu pro případ, že ji budete jednou potřebovat a nechcete přijít o data, která obsahuje nebo s kterými pracuje. Google vytváří systém, kdy nebudete muset odinstalovat aplikaci. Nabídne se archivování.

Tento systém by měl zredukovat velikost aplikace přibližně o 60 %, přičemž si instance zachová uživatelská data. Aplikace nebude aktivní a nebude nijak pracovat na pozadí. Až bude uživatel chtít, bude ji moci obnovit a dál pokračovat v práci s ní. Tuto novinku musí implementovat samotní vývojáři a stanovit, jestli má být povolena, či nikoliv. Bude součástí nástroje Bundletool 1.10 a Android Gradle Plugin 7.3.

android 12L 1980x1108x

Zdroj: Google

Ačkoliv ji vývojáři začnou používat, tak pro běžné uživatele ještě nebude k dispozici. Google totiž musí implementovat patřičné rozhraní do Androidu a také Obchodu Play pro umožnění archivování aplikace. K dispozici má být ke konci tohoto roku. Uživatel Androidu bude mít tedy dvě možnosti. Buď odinstaluje aplikaci zcela i s daty ze zařízení, nebo aplikaci archivuje, přičemž dojde k redukci velikosti a zachování uživatelských dat. Zatím si ale budeme muset počkat, jak bude vypadat systém implementace na uživatelské straně.

Zdroje: android-developers.googleblog.com, androidcentral.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat