Meta odmítá vyhrožování Evropě, Facebook a Instagram zůstanou v EU

Meta odmítá vyhrožování Evropě, Facebook a Instagram zůstanou v EU
2022-02-09T06:16:17+02:00
• 9. 2. 2022

Zdroj: Meta

2

V tomto týdnu se objevila zpráva, že společnost Meta (dříve FACEBOOK) vyhrožuje, že pokud nebude přijata nová smlouva mezi EU a USA ohledně sdílení dat, tak možná přestane poskytovat v Evropě služby Facebook a Instagram. Tato zpráva proběhla všemi médii a také na to zareagoval trh s dalším poklesem akcií. Meta ale uvádí, že nikomu nevyhrožuje.

Meta hrozí, že by služby Facebook a Instagram nebyly dostupné v EU

Nevyhrožuje, jen používá nevhodná slova?

Informace o odchodu z Evropy, respektive o ukončení nebo nemožnosti provozování služeb Facebook a Instagram, měly dopad i na akciovém trhu, soudě podle vývoje hodnoty akcií. Samotná reakce ale asi přesvědčila firmu Meta, aby vydala tiskové prohlášení, v kterém uvádí, že není v plánu ukončení provozu Facebooku a Instagramu v Evropě, respektive v EU. Dle vyjádření to nehrozí ani v budoucnu.

V textu se Meta vyhraňuje proti veškerým podobným tvrzením a doslova se uvádí, že jakákoliv taková informace není pravdivá. Jen pro upřesnění. Informace o odchodu z EU se neobjevila jen tak a ani nepochází z nějakého nevěrohodného zdroje. Zakládá se na tvrzení, které jde najít v oficiálním dokumentu společnosti Meta, konkrétně v ve finančním reportu, který byl zveřejněn minulý týden, viz snímek konkrétního tvrzení níže.

meta 1361x187x

Zdroj: Meta

Zde se mluví o nemožnosti poskytování služeb Facebook a Instagram v EU, pokud nedojde na novou smlouvu o sdílení dat mezi EU a USA.  Meta si nyní tak trochu protiřečí, ale naštěstí máme nyní jasno, jaký je aktuální stav a písemný příslib, že Instagram ani Facebook neukončí provoz v EU, pokud tedy opět Meta nezmění názor.

Je zvláštní, že prohlášení firmy Meta, že nic takového neplánuje, přichází v době, když evropští zákonodárci v podstatě vzkázali, že jim Facebook ani Instagram nebudou chybět. Dali tak najevo, že výhružky ani silná slova je nedonutí změnit stávající legislativu. Buď bude k dispozici nová smlouva mezi USA a EU, nebo se jednoduše bude muset Meta a další firmy přizpůsobit.

Zdroje: about.fb.com, engadget.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

No, ono sice může existovat „machrování“ některých politiků, ale ve chvíli, kdy by Zuckerberg opravdu nechal vypnout „evropský“ servery, nechtěl bych vidět tu reakci. Třeba na Instagramu jsou stovky milionů fotek, na facebooku tisíce zájmových skupin, firem, obchodů…… Podceňovat tuto situaci je stejně krátkozraké a hloupé, jako primitivní siláctví některých německých (neboť od nich ten rádobyvýsměch pochází) politiků.

Přemysl Vaculík

VIP 9. 2. 2022, 15:49

Kdyby jen to. Politici by neměli kde dělat kampaň do dalších voleb ;)

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat