Scamware Dark Herring postihl přes 100 milionů uživatelů

Scamware Dark Herring postihl přes 100 milionů uživatelů
2022-01-29T11:45:02+02:00
• 29. 1. 2022

Zdroj: Dotekomanie.cz

Škodlivý software se označuje mnohými názvy. Jedním z nich je scamware, který se snaží využívat spíše podvod než přímé napadení mobilního telefonu s cílem odcizení osobních dat. Nedávno se podařilo objevit jednu takovou kampaň, která dostala označení Dark Herring.

Dark Herring

Za objevem stojí Zimperium zLabs, přičemž Dark Herring má prvky malwaru, ale hlavním cílem je podvést uživatele, aby zadal dobrovolně své telefonní číslo na speciální stránku. Tento scamware získá informace o vaší poloze a rodném jazyku. Následně jsou tyto informace použity pro zobrazení stránky ve správné jazykové mutaci.

Stránka se většinou tváří jako ověření vaší identity pomocí telefonního čísla, ale ve skutečnosti se uživatel přihlásí k placení prémiových SMS na měsíční bázi. Uživatel si tak ani neuvědomí, že každý měsíc mu je započtena nějaká částka. Dark Herring je výjimečný zejména délkou a rozsahem. Kampaň běžela přes jeden rok, Dark Herring se podařilo objevit ve 470 aplikacích a celkově bylo dle analýzy postihnuto kolem 105 milionů uživatelů.

image4 709x1536 709x1536x image11 709x1536 709x1536x image12 709x1536 709x1536x

Zdroj: Zimperium zLabs

Dá se jen odhadovat, kolik peněz se podařilo tvůrcům získat tímto systémem. Zimperium zLabs již informovalo Google, který odstranil všechny aplikace. Dokonce bezpečnostní společnost informovala i provozovatele služeb, kde byly stránky umístěny. Zde také došlo na jejich odstranění.

Odstranění je jedna věc, ale jestli jste postižení, nebo někdo z okolí, je druhá. Měli byste se podívat na výpis ke svému telefonnímu účtu a hledat pravidelné měsíční SMS platby nebo neobvyklé položky. Pakliže něco takového objevíte, kontaktujte mobilního operátora. Při dostatečném počtu podobných podvodů by mohl udělat nějaké systémové řešení.

Zdroj: blog.zimperium.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat