Mircosoft a Qualcomm začínají pracovat na novém procesoru pro chytré AR brýle

Mircosoft a Qualcomm začínají pracovat na novém procesoru pro chytré AR brýle
2022-01-08T16:30:25+02:00
• 8. 1. 2022

Zdroj: Snadragon

1

Qualcomm a Microsoft spolupracují na vývoji nového, upraveného čipu Snapdragon pro rozšířenou realitu, který bude pohánět budoucí AR brýle v rámci ekosystémů Microsoftu. Nové partnerství bylo oznámeno na keynote společnosti Qualcomm na veletrhu CES 2022.

„Oznamujeme, že vyvíjíme vlastní čip Snapdragon pro rozšířenou realitu pro příští generaci energeticky úsporných a velmi lehkých brýlí pro rozšířenou realitu pro ekosystém společnosti Microsoft,“ řekl generální ředitel společnosti Qualcomm Cristiano Amon. „Do této čipové platformy integrujeme software od obou společností: platformu Microsoft Mesh a nedávno oznámenou vývojovou platformu Qualcomm Snapdragon Spaces XR. Snapdragon Spaces XR bude plně integrován do Microsoft Mesh a tato platforma bude k dispozici pro odlehčené brýle nové generace.“

Qualcomm již pro Microsoft několik čipů na míru vyrobil

Toto partnerství není příliš překvapivé, protože procesor Snapdragon 850 společnosti Qualcomm již pohání náhlavní soupravu Microsoft HoloLens 2 z roku 2019. A Qualcomm se v posledních letech jen více zaměřuje a vyvíjí čipy zaměřené konkrétněji na AR a VR, včetně Snapdragonu XR2, který pohání Oculus Quest 2. Microsoft a Qualcomm také v minulosti spolupracovaly na čipech na míru, jako jsou upravené procesory SQ1 a SQ2 pro Surface Pro X.

snapdragon spaces press note 700x465x

Zdroj: Snadragon

Pozoruhodné je také zahrnutí podpory pro Microsoft Mesh i platformu Qualcomm Snapdragon Spaces XR. Obě platformy nabízejí zajímavé případy využití smíšené reality, které zahrnují více zařízení. Mesh již disponuje multiplatformním VR/AR systémem pro propojení mezi náhlavními soupravami pro virtuální realitu, tablety, smartphony a počítači, zatímco Spaces má za cíl specificky integrovat smartphony poháněné Qualcommem jako „druhou obrazovku„ pro zážitky ve smíšené realitě. A vzhledem k tomu, že Qualcomm výslovně zdůraznil, že nadcházející spolupráce v oblasti čipů se zaměřuje na ultralehké brýle pro rozšířenou realitu, zdá se být jasné, že obě společnosti mají velké ambice integrovat budoucí projekty do více propojeného digitálního světa.

snapdragon spaces lifestyle asset 1280x720x

Zdroj: Snadragon

Zdroje: theverge.com, qualcomm.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Karel Čapka

Absolvent mediálních studií a žurnalistiky. Zajímám se o moderní technologie, sociální sítě a mám rád focení. Vždy si najdu chvilku na čtení a baví mě učit se novým věcem. Zajímají mě moderní dějiny, politika, geografie, Formule 1 a vlastně ode všeho něco.

Komentáře

Aleš Příhoda

9. 1. 2022, 20:03

Mircosoft pobavil :-D Pekny preklep..

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat