(Ne)zaujatě: MacBook Air M1 je nejlepší notebook, který si můžete koupit komentář

(Ne)zaujatě: MacBook Air M1 je nejlepší notebook, který si můžete koupit [komentář]
2021-12-23T15:00:00+02:00
• 23. 12. 2021

Zdroj: Zbozi.cz

Už je to přes rok od uvedení prvního MacBooku Air s procesorem M1 a sluší se říci, že je to skvělý stroj, se kterým můžete stříhat 4K videa, provádět náročný multitasking a prakticky cokoliv vás jen napadne. Jelikož se pomalu a jistě blíží období, ve kterém Apple představí aktualizovaný MacBook Air, rozhodl jsem se s vámi podělit o zkušenosti s tímto modelem a také o to, zda se stále vyplatí jej koupit.

MacBook Air M1: cena

Pojďme nejprve začít s cenou. Pokud bychom se bavili o zbrusu novém kousku, připravte si minimálně 26 390 Kč (zdroj heureka.cz). V případě cesty bazaru jej lze zakoupit kolem 22 000 Kč, a to v moc dobrém stavu. To je úspora minimálně 4 000 Kč. Vůbec bych se nebál jít cestou bazaru. Samozřejmě před nákupem si musíte pečlivě zařízení otestovat a prohlédnout. Obecně ale získáte za nižší cenu výkon, se kterým budete zvládat stříhat 4K videa, vydržíte pracovat 16 hodin na jedno nabití s nulovým hlukem a k dispozici vám bude více než dostačující 13palcový displej. 

Air z praxe

Budu k vám maximálně upřímný. Pokud neděláte velmi náročnou práci, při které je potřeba hardcore výkon, základní MacBook Air s M1 a 8 GB RAM vám bude prostě stačit. Osobně mám základní variantu a pro kancelářskou práci jde o dokonalý stroj. Obecně je modelová řada Air určena pro kancelářskou práci a studenty, tentokrát je ale rozdíl v tom, že bez větších problémů zvládne i určitý druh profesionální práce. 

Někdy se mi stane, že nezavřu okna a během dne se mi jich v Safari (MacBook Air M1) nastřádá přes 30. Garantuji vám, že i přes tolik oken je celý systém naprosto plynulý. Když si s těmito procesy Air M1 poradí, z jakého důvodu pořizovat dražší 13palcový MacBook Pro s M1? Samozřejmě, řada Pro nabízí benefity typu TouchBar, lepší displej, větráček (díky němu dokáže při dlouhodobé náročné práci udržet stejný výkon, neboť nemusí regulovat teplotu) a podobně. 

MacBook Air M1

Zdroj: Apple

Uvažujete-li o modelu Pro a chystáte se dělat čistě kancelářskou práci a sem tam nakouknete do Photoshopu, garantuji vám, že Air tohle zvládne taky a ušetříte zhruba 10 000 Kč. Na internetu je nespočet videí o tom, jak model Air s M1 funguje při náročné práci, například během programování v Xcode aj. Doporučil bych v případě MacBooku Air M1 zvolit vyšší 16GB RAM. 

Základní MacBook Air M1 vlastním několik týdnů a na žádný problém jsem nenarazil. Přecházel jsem z 15palcového MacBooku Pro 2019, který byl vybaven: procesorem 2,3 GHz 8jádrový Intel Core i9, RAM 16 GB 2400 MHz DDR4, grafikou Intel UHD Graphics 630 1536 MB a úložištěm 512 GB. 

MacBook Air M1

Zdroj: RTINGS

Samozřejmě v této cenové kategorii najdeme celou řadu konkurenčních notebooků, třeba od společností Dell a Microsoft. Obě firmy ale dělají velké kompromisy, které MacBook Air M1 prostě nedělá. Některé konkurenční notebooky tak mají špatný výkon GPU, displej s jen 1080p a šíleně špatnou výdrž baterie. Model Air M1 vidím velmi všestranně, dokáže zvládnout většinu práce a jen profesionálové, kteří provádí náročné grafické operace, budou v nesnázích. 

Vyplatí se koupit MacBook Air s M1 i koncem roku 2021?

Ano! Ačkoliv teď Apple provádí dramatické změny ve své produktové řadě Mac a chystá aktualizovaný model Air, rozhodně neváhejte, pokud o tomto kousku přemýšlíte. Zatím o aktualizované řadě nevíme vůbec nic a zadruhé bude představena až za několik měsíců. Některé spekulace naznačují až konec roku 2022. Dočkat se máme mini-LED displeje, výkonnějšího procesoru nebo více portů. Stále ale nepůjde o masivní skok z aktuální verze, alespoň z mého úhlu pohledu. 

MacBook Air M1

Zdroj: Zbozi.cz

Obecně si MacBook Air kupuje stejná cílová skupina – studenti a lidé z kanceláře. Apple navíc u této řady nemůže zvednout cenu. Každopádně jde o můj názor a osobně doporučuji nakupovat teď, ne za rok, až vyjde aktualizovaná řada. 

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Zdeněk Koutský

Passionate Senior Editor at Dotekomanie.cz, where tech meets storytelling. Seasoned Sales Director, weaving technology into every success story, and relishing every moment of it!

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat