Podvodů se streamovacími službami roste

Podvodů se streamovacími službami roste
2021-11-14T13:30:15+02:00
• 14. 11. 2021

Zdroj: Kaspersky

Hrozby na internetu mohou mít různou podobu. Někdy se jedná o stránku, která vypadá jako od konkrétní společnosti, přičemž cílem je vymámit z uživatele osobní informace včetně platebních údajů. Jindy jde o snahu přesvědčit uživatele k instalaci aplikace přímo z daného webu. I v tomto případě jde převážně o krádež osobních informací, případně se snaží útočníci získat přístup k zařízení. Následně se dá využít k další podvodné činnosti. V současnosti začíná růst počet podvodů se streamovacími službami.

Pandemie jako příležitost

Aktuální pandemická situace stále není dobrá, což má dopad na společenský život. Lidi častěji volí možnost sledování filmů z pohodlí domova, což svědčí streamovacím službám. Toho si samozřejmě všimli i hackeři a nejrůznější podvodníci. Začali se více soustřeďovat na streamovací platformy.

Od 1. ledna 2020 do 30. června 2021 společnost Kaspersky objevila 93 095 pokusů o infikování zařízení uživatelů pomocí 8650 různými soubory. V České republice se jednalo v minulém roce jen o desítky infikací, ale v tomto roce čísla stoupla na stovky. Jde tedy vidět, že trend roste a brzy se může dostat na horší čísla.

Screenshot 281 697x430x

Zdroj: Kaspersky

Útočníci se soustřeďují na podvody se službami jako Netflix, Hulu, Amazon Prime Video, Disney+ a Apple TV Plus. Právě první jmenovaná dominuje mezi útočníky. Lákání uživatelů na sledování zdarma cílí na seriály jako seriály Mandalorian (28,72 %), Papírový dům (28,41 %), Rick a Morty (9,69 %), Gangy z Birminghamu – Peaky Blinders (9,25 %) a Westworld (7,17 %).

„Stále více uživatelů si předplácí streamovací platformy, aby se mohli dívat na své oblíbené pořady. Jelikož ke sledování takového obsahu není nutné stahovat žádné soubory, očekávali bychom, že počet souvisejících škodlivých aktivit bude klesat. Kyberzločinci se však rychle přizpůsobují novým trendům a přicházejí s rafinovanějšími typy podvodů. Porovnáme-li údaje z roku 2021 s ukazateli z roku 2020, vidíme, že stahování škodlivých souborů maskovaných jako televizní pořady je nyní méně časté, na uživatele však číhají další hrozby, jako jsou podvodné streamovací platformy, kde jim kyberzločinci mohou ukrást přihlašovací údaje a peníze,“ upozorňuje Anton V. Ivanov, bezpečnostní expert společnosti Kaspersky.

Zde platí jednoduché pravidlo. Neměli byste nikdy nic instalovat z neznámých zdrojů, tedy z běžných webových stránek, jen z oficiálních obchodů. Také byste si měli dát pozor, na co klikáte a kam zadáváte své osobní údaje.

Zdroj: Tisková zpráva

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat