T-Mobile má nejrychlejší mobilní síť, Brno stále vede v rychlosti připojení

T-Mobile má nejrychlejší mobilní síť, Brno stále vede v rychlosti připojení
2021-10-20T19:30:02+02:00
• 20. 10. 2021

Fotka od Maxwell Fury z Pixabay

2

Mobilní operátoři se mnohdy chlubí nejlepšími sítěmi a poukazují na kvality. Zde je ale nutné sledovat spíše nezávislé analýzy a statistiky. V červenci tohoto roku jsme vás informovali o analýze společnosti Ookla, která více méně odpovídá na otázky ohledně rychlosti, stability atd. Nyní zde máme novou zprávu za třetí čtvrtletí tohoto roku. První pozice se nějak moc nezměnily, ale vidíme zde posun k lepšímu.

Rychlejší sítě

První zde máme běžný graf, který ukazuje běžné hodnoty ta měsíc říjen týkající se České republiky. V porovnání s minulou zprávou si můžeme všimnout, že se Česko propadlo o 5 míst, ale na druhou stranu došlo k navýšení rychlostí pro stahování a nahrávání, i samotné zpoždění je menší o 2 ms. V rámci srovnání pro celý svět sice mírně ztrácíme u rychlosti pro stahování, ale máme rychlejší nahrávání a také značně nižší zpoždění.

Screenshot 2 545x614x

Zdroj: Ookla

Společnost Ookla si vytvořila speciální bodové hodnocení rychlosti mobilních operátorů, které má reflektovat rychlosti a další parametry mobilního připojení. T-Mobile je opět nejrychlejší a dosáhl na hodnocení 58,82 bodů, ale v porovnání s předchozím období došlo k poklesu z 60,73 bodů. O2 je na druhém místě se 44,71 bodů (dříve 49,76 bodů) a Vodafone dosáhl na 42,37 bodů (dříve 41,82 bodů). Jde tak vidět, že právě červený operátor jako jediný si polepšil, respektive zrychlil svou síť.

V případě zpoždění je opět na prvním místě O2 s 22 ms (dříve 24 ms), následuje Vodafone s 24 ms (dříve 27 ms) a poslední je T-Mobile s 28 ms (dříve 34 ms). Zde jde vidět, že došlo k posunu k lepšímu u hlavních operátorů. Bohužel se neopakuje stejný scénář u konzistence sítí:

  • Vodafone 93 % (dříve 94,6 %)
  • O2 90,3 % (dříve 91,1 %)
  • T-Mobile 88,6 % (dříve 90,5 %)

Bohužel tentokrát nejsou součástí přesnější informace o rychlostech u jednotlivých mobilních operátorů. Co se týče rychlostí ve městech, tak první místo opět náleží Brnu, druhé opět obsadila Plzeň, ale na třetí místo se dostala Praha, která si polepšila o jedno místo. To samé platí o Ostravě, která se umístila na čtvrtém místě a na pátém je Liberec. Tentokrát jsou ale rychlosti nižší.

Screenshot 270 923x405x

Zdroj: Ookla

Zdroj: Tisková zpráva

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Michal Novotný

29. 1. 2022, 9:33

Nejvtipnější má Tmobile 5G pokrytí v Moravskoslezském kraji. A už mnohokrát ho zdvojnásobil. Jen to nejde poznat, protože 2 x 0 je pořád dokola 0.

StandaKrotil

20. 10. 2021, 20:04

5G jim nic neřiká, pokrytí sotva po Praze a mají nejrychlejší sít. Hlavně že mega pokrytí, ale žena maká v Nemocnici a nemá tam signál, paráda… Já přešel od O2 k Vodafonu jen pro 5G a neměnil bych. Ale až O2 zavede pokrytí 5G alespoň jako Vodafone, pak se možná vrátím. Ale T-Mobile už nikdy víc. Všechno jim trvá (až na LTE v AW, které využívá tak 5% populace a to možná ještě fandím)…

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat