Chrome nabídne vylepšený zoom pro stránky

Chrome nabídne vylepšený zoom pro stránky
2021-10-20T16:30:35+02:00
• 20. 10. 2021

Zdroj: Dotekomanie.cz

3

Dle Googlu procházíme nejvíc webové stránky právě na mobilních telefonech, čemuž odpovídá i samotné hodnocení stránek společností Google. Pokud není dostupná dostatečně odladěná mobilní varianta, snižuje hodnocení, což má dopad na viditelnost webu ve vyhledávání. Chrome se snaží nabídnout nejrůznější funkce pro pohodlnější procházení, a nyní se dokonce testuje zoom.

Chrome a zoom

Asi byste mohli jednoduše konstatovat, že mobilní webový prohlížeč nativně podporuje možnost přiblížení nebo oddálení stránky pro lepší čitelnost, ale zde je nutné znát gesto pinch-to-zoom. O jeho existenci se nedozvíte v nastavení aplikace nebo v menu. Navíc u některých stránek nemusí vůbec fungovat, jelikož ho lze zakázat skrze nastavení webu.

Google si nyní pohrává s experimentální funkcí zoom, která je dostupná v Chromu Canary, tedy vysoce experimentální verzi prohlížeče. Po zadání chrome://flags stačí dohledat v seznamu položku zoom. Po aktivaci by měla být novinka dostupná. Bohužel v našem případě jsme nedocílili správného fungování, ale to je pochopitelné, když je teprve ve verzi Canary.

ezgif 7 f8c30dc3342c 320x590x

Zdroj: Leopeva64

Google s ní míří do lepší přístupnosti, takže se bude jednat o doplněk napomáhající uživatelům s nějakou nevýhodou v lepším procházení webu. Je ale otázkou, jestli se dostane do stabilní verze a případně také kdy se tak stane.

Zdroj: androidcommunity.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Jiří Král

20. 10. 2021, 23:13

Tato funkce je v prohlížeči Opera pro mobili již vcelku dlouhou dobu pod názvem ‚zalamování textu‘. Důvodem proč takto, podle mě pro mobili zásadní, funkce v ostatních prohlížečích chybí, je že Opera má tuto funci ofiiciální patentovanou. Netuším jak hodlá Chrome tento patent obejít, i když je pravda, že třeba UC browser tuto funci má taky.

Tady si můžete prohlédnout patent:
https://patents.google.com/patent/US9378188

Tady jsme o tom diskutovali na Redditu:
https://www.reddit.com/r/vivaldibrowser/comments/pcr33a/opera_is_the_only_browser_i_have_seen_with/

Přemysl Vaculík

VIP 21. 10. 2021, 5:12

Vzhledem k tomu, že Google investuje do Opery, tak asi bude nějaká smlouva o sdílení technologií. Navíc Opera používá Chromium, takže případná žaloba by byla dost odvážný krok.

Opera sice používá Chromium, ale to je pokud vím OpenSource. Dodatečné nastavby a vylepšení jsou v rukou dalších vývojářů. Nicméně bych v tomhle případě taky neměl strach z patentové války.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat