A15 Bionic je dramaticky výkonnější než nejlepší procesor od Qualcommu

A15 Bionic je dramaticky výkonnější než nejlepší procesor od Qualcommu
2021-10-12T13:30:49+02:00
• 12. 10. 2021

Zdroj: PhoneArena

1

Není žádnou novinkou, že letošní procesor od Applu, tedy čip A15 Bionic, je rychlejší než loňská generace. Každým rokem slýcháváme stejnou hlášku: nejrychlejší procesor v mobilních telefonech. Ovšem jak moc velký výkonnostní rozdíl nabízí? To odhalují nové benchmark testy, na které se nyní zaměříme.

Zprvu se sluší říci, že A15 Bionic nemá v zásadě žádná vylepšení. I přesto první benchmarky vykazovaly 21% nárůst výkonu oproti A14. S takovou zprávou přišla média, která nový procesor jako první otestovala.

A15 Bionic

Zdroj: PhoneArena

Tentokrát se k nám ale dostaly testy porovnávající konkurenční procesory a čísla jsou, troufám si říci, ohromující. Ukázalo se totiž, že A15 je nejen o 50 % rychlejší než konkurence, ale dokonce o 62 % rychlejší než nejlepší procesor od Qualcommu. Jsou zde ale ještě další zajímavá čísla. Podrobný test totiž potvrdil, že A15 je skutečně rychlejší o 21 % než A14, respektive dokonce o 23 %. Všechny procesy byly vystaveny stejné zátěži, přičemž firma Anandtech hodnocení vyjádřila procenty. 

Jak je na tom ale práce se spotřebou energie? Podle společnosti Anandtech se Applu podařilo u nového A15 čipu dosáhnout výrazného zvýšení efektivity. Konkrétně se bavíme o 28% nárůst efektivity při práci s energií. 

A15 Bionic má své mouchy

Ačkoliv vše vypadá růžově, i nový procesor má logicky své problémy. Jednou z problematických částí je design pro práci s teplem. Prostoru je v iPhone 13 ještě méně, takže prostor pro „odfuk” tepla je menší. Na druhou stranu je čip opravdu výkonný, takže i při vyšší teplotě dokáže odvádět stále lepší práci, než konkurenční procesory. 

Zdroj: phonearena.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Zdeněk Koutský

Passionate Senior Editor at Dotekomanie.cz, where tech meets storytelling. Seasoned Sales Director, weaving technology into every success story, and relishing every moment of it!

Komentáře

Martin Jeřábek

VIP 12. 10. 2021, 17:18

Takže jen placaní a ve skutečnosti jsou stejně výkonné jako skoro rok staré Exynos/Snapdragon, důkaz je speed test S21 Ultra vs Iphone 13 pro max, kde i když iphone byl o kousek lepší v načítání měl co dělat aby dokázal být lepší.. Pokud letos se potvrdí u S22 že bude amd grafika tak tím tuplem bude A15 mít co dělat. Už tu nejsou doby kdy byl rozdíl viditelný.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat