NitroPhone 1 je jen upravený Pixel 4a, ale za vyšší cenu

NitroPhone 1 je jen upravený Pixel 4a, ale za vyšší cenu
2021-09-06T13:30:58+02:00
• 6. 9. 2021

Zdroj: Nitrokey

Na trhu je v dnešní době mnoho mobilů a někdy samotná značka ani nevypovídá o tom, kdo daný model vyrábí. Například Nokia je produkována společností HMD Global, Alcatel zas spadá pod TCL. Nyní zde máme novinku NitroPhone 1, za kterou stojí společnost Nitrokey z Německa, ale jak jednoznačně uvádí na svém webu, jde o mírně upravený Pixel 4a z minulého roku.

NitroPhone 1

Po hardwarové stránce se jedná o totožná zařízení a liší se jen softwarovou výbavou. Místo čistého systému Android s bonusy od Googlu je zde použit GrapheneOS, tedy open source varianta Androidu. Tento systém je navíc jeden z mála, který si můžete flashnout do zařízení skrze webový instalátor. NitroPhone 1 ale stojí 630 eur, tedy v přepočtu necelých 16 000 Kč.

Společnost na oficiálních stránkách uvádí, že mobil vybavila několika funkcemi. Například se umí vypnout po určité době neaktivity. Dále zde společnost propaguje zabezpečené bootování systému, šifrování a modifikaci PIN kódu. Dále systém byl upraven o další bezpečnostní vrstvy a všechny aplikace jsou sandboxu. Dokonce na vyžádání společnost fyzicky odpojí mikrofon před odesláním. Systém neobsahuje jakékoliv aplikace od Googlu, ale ty lze nainstalovat, jen budou v sandboxu, aby nedocházelo ke sběru dat.

image 1 1024x1024x

Zdroj: Nitrokey

Je ale otázkou, jestli je nutné utrácet takové peníze za mobil z minulého roku jen s jiným operačním systémem, který je navíc pro tento model dostupný zdarma. Asi by bylo levnější si zaplatit zkušeného uživatele, který zvládne flashnout GrapheneOS na jeden z podporovaných Pixelů.

Zdroj: 9to5google.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat