Bankovní identita přináší další přelomovou službu – zaručený podpis BankID SIGN

Bankovní identita přináší další přelomovou službu – zaručený podpis BankID SIGN
2021-09-23T13:30:13+02:00
• 23. 9. 2021

Zdroj: Biometricupdate

Společnost Bankovní identita přichází s další digitální přelomovou službou. Tou je zaručený podpis smlouvy nebo dokumentu ve formátu PDF, který nese název BankID SIGN. Tento podpis bude garantovat totožnost osoby, která podobnou smlouvu, nebo jakýkoliv dokument podepsala, a to právě prostřednictvím bankovní identity.

Pomocí BankID SIGN podepíšete smlouvu, stačí k tomu Bankovní identita

BankID SIGN je v České republice naprostou novinkou. V Česku zatím žádná všeobecně uznávaná forma digitálního podpisu není dostupná. Výhodou je, že službu může využívat každý, kdo má bankovní identitu. Pro získání bankovní identity stačí mít pouze účet a přihlašovací údaje do internetového bankovnictví, které slouží jako bankovní identita u některé z podporovaných bank. Mezi banky zapojení do projektu bankovní identity patří například Česká spořitelna, ČSOB, Komerční banka, Moneta, Air Bank a mnoho dalších.

Díky bankovní identitě se nám otevírají dveře do světa online elektronické identifikace. Přihlašovacími údaji do e-bankovnictví se tak můžeme přihlašovat do mnoha služeb eGovernmentu, jako je například Datová schránka, Portál občana, portály úřadů nebo portálu Moje daně. Nově skrze bankovní identitu budeme moci i podepisovat různé smlouvy a dokumenty, pro které jsme museli mít doposavad zakoupený a zprovozněný digitální podpis.

Co je BankID SIGN?

  • Jedná se o naprostou novinku. V České republice zatím není žádná obecně používaná forma digitálního podpisu
  • Službu může použít každý, kdo má bankovní identitu bez nutnosti vlastnit elektronický podpis
  • Jedná se o ekvivalent písemné formy právního jednání
  • Přelomová digitální služba – zaručený elektronický podpis dokumentu ve formátu PDF podle standardů eIDAS

„Zaručený podpis BankID SIGN je vedle bankovní identity další revoluční krok, který výrazně přispěje k celkové digitalizaci Česka. Náš zaručený podpis bude uživatel moci využívat v naprosté většině případů, kdy se podepisuje. Podpis smlouvy pomocí SIGN zabere jen několik vteřin,“ říká Marek Růžička, výkonný ředitel společnosti Bankovní identita.

„V tuto chvíli v České republice všeobecně používaná forma digitálního podpisu chybí. To, co se dnes používá, je způsob ‚prostého podpisu‘, kdy dokumenty podepisujete zadáním kódu doručeného na mobilní telefon. Jenže druhá strana nemá jistotu, kdo skutečně dokument podepsal. BankID SIGN ověří klienta prostřednictvím bankovní identity, což je jednoznačná identifikace. Navíc klient nepotřebuje žádný kvalifikovaný certifikát,“ doplňuje předseda představenstva Jan Blažek, který je u projektu bankovní identity od samého počátku.

bankID 1421x1034x

Zdroj: Bankovní identita

Co služba BankID nabízí?

  • BankID SIGN je využitelná v naprosté většině případů, kdy je vyžadován podpis
  • BankID validuje všechny podpisy v PDF včetně těch, které nebyly vytvořené prostřednictvím BankID
  • Bank ID dokument podepíše pomocí certifikátu klienta (vydá jej na základě osobních údajů z bankovní identity)
    a přidá kvalifikovanou pečeť BankID
  • BankID SIGN poskytuje důvěryhodné záznamy o podpisových transakcích – klient musí dokazovat, pokud záznam o svém podpisu popírá
    služba na ověření podpisu je volně dostupná

Společnost Bankovní identita skrze digitální platformu BankID propojuje firemní sektor a instituce s bankami. Pro firmy BankID přináší zjednodušení podnikání, více klientů a jejich rychlejší a pohodlnější obsluhu. Bankovní identita usnadňuje přihlašování, ověřování  a potvrzování transakci a nově umožní i digitálně podepisovat dokumenty. Využití služeb BankID však bude mít v budoucnu stále větší rozšíření.

Výhody zaručeného elektronického podpisu BankID SIGN

Pro zákazníky

  • plně online bez nutnosti zřizování elektronického podpisu
  • jednoduchost
  • důvěryhodnost a přehlednost
  • ověřený a bezpečný způsob
  • zaručený elektronický podpis
  • zcela zdarma

Pro firmy

  • bezpečné a jednoduché řešení
  • množství uživatelů
  • rychlá implementace
  • ověřený způsob
  • vyšší úspěšnost při akvizici klientů

Integraci přihlašování přes bankovní identitu zavedlo do provozu již více než 30 firem. Mezi ty patří například Generali Česká pojišťovna, Sazka, MallPay, Hypo na míru, Česká spořitelna Penzijní společnost nebo Delloitte Advisory a další desítky firem integraci bankovní identity plánují. Pro občany bankovní identita představuje nástroj, skrze který se mohou bezpečně a jednoduše elektronicky prokazovat v rámci použití online služeb státu.

Zdroj: Tisková zpráva

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jakub Sobotka

Působí v IT a svět IT a mobilních technologií byly vždy jeho vášní. Ve volném čase rád sportuje, čte, nebo se toulá přírodou. Ač uživatel Apple platformy, velmi dobře si rozumí i s Androidem.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat