OnePlus omezuje výkon pro některé aplikace

OnePlus omezuje výkon pro některé aplikace
2021-07-07T22:22:39+02:00
• 8. 7. 2021

Zdroj: Dotekomanie.cz

OnePlus přišlo na trh s mobily, které nesly označení „zabijáci vlajkových lodí“. Tento slogan firma už nějakou dobu nepoužívá, zejména se změnou strategie, kdy jsme se dočkali vyšších cen, lepších specifikací a také rozšíření portfolia. Vždy se ale firma chlubila značnou optimalizací nadstavby OxygenOS a také vyladěným hardwarem. Ukazuje se, že společnost záměrně omezuje výkon svých top modelů u některých aplikací.

OnePlus dělá změny kolem nadstavby OxygenOS a aktualizací mobilů

Super výkon, ale jen pro některé aplikace

Zpravidla si zákazník kupuje top model, jelikož chce to nejlepší na trhu a chce mít také dostatek výkonu pro všechny příležitosti. V minulosti se objevily kauzy, kdy někteří výrobci upravovali výkon svých smartphonů, aby dosahovaly na co nejlepší výkon při spuštění benchmarku, tedy softwaru pro měření výkonu. Dokonce modifikace šly tak daleko, že ve své podstatě došlo k přetaktování. Výsledek takového benchmarku neodpovídal realitě. OnePlus ale nyní čelí obvinění, kdy docházelo k opačnému efektu.

Dle zjištění redakce Anandtech mají smartphony OnePlus 9 a OnePlus 9 Pro modifikace, kdy u populárních aplikací dochází k omezení výkonu. V podstatě mobily obsahují seznam aplikací, které nikdy nemohou využít plný potenciál hardwaru. Procesor tak nikdy neposkytne maximální výkon.

IMG 20210430 113714 4000x3008x

Zdroj: Dotekomanie.cz

Navíc se podařilo zjistit, že ne všechny aplikace jsou postiženy stejně. Například Uber nemůže využít plný výkon smartphonu, ale konkurenční aplikace Lyft nemá jakékoliv omezení. V seznamu aplikací s omezeným výkonem ale nejsou benchmarku, což se dotýká i Geekbench.

Majitelé tedy mohou na svých mobilech provést benchmarky s velmi dobrými výsledky, ale ty nereflektují výkon mobilu, protože pro většinu populárních aplikací mají uměle snížený výkon. OnePlus něco takového asi zavedlo z důvodu úspory energie, takže i samotné testy kolem spotřeby nemusí být směrodatné.

Celá situace eskalovala do takové podoby, že mobily OnePlus 9 a OnePlus 9 Pro budou vyřazeny z Android Benchmark, který provozuje právě Geekbench. Společnost se již stihla i vyjádřit k celé situaci s tím, že toto celé je záměr na základě zpětné vazby od uživatelů. Pracovali na optimalizaci i v této oblasti, takže výsledkem je snížení výkonu pro některé aplikace. Hlavním cílem je prodloužení provozu na jedno nabití.

Zdroj: androidpolice.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat