Jak na instalaci AAB na Androidu návod

Jak na instalaci AAB na Androidu [návod]
2021-07-25T09:35:25+02:00
• 25. 7. 2021

Zdroj: Dotekomanie.cz

3

APK formát aplikací pomalinku končí a Google se přesouvá na AAB (Android App Bundles). Ten přináší mnohé výhody nejen pro vývojáře, ale také pro samotné uživatele. Jednoduše řečeno, do zařízení se instalují jen nezbytné součásti pro konkrétní zařízení. Bohužel tak vzniká menší problém pro ty, co si chtějí aplikaci nainstalovat mimo oficiální Obchod Play. Důvodů může být několik, ale například chtějí starší verzi, která lépe fungovala. Samotná instalace ale už není tak jednoduchá jako v případě APK balíčků. U nich stačilo spustit instalaci a vše bylo během chvíle hotové.

Amazon Appstore nabídne podporu AAB, náhradu za APK

Instalace z neznámých zdrojů

Než se podíváme na nejjednodušší návod, tak je nutné upozornit, že instalaci aplikace mimo oficiální obchod byste měli provádět jen v případě, že víte, co děláte. Také je nutné mít absolutní jistotu, že všechny soubory pochází z legitimních zdrojů a jsou bezpečné. Jakmile máte jakoukoliv pochybnost, neměli byste nic instalovat do svého zařízení.

Formát AAB je spíše určen pro vývojáře a obsahuje komplikovanější strukturu, z které se následně tvoří potřebný instalační soubor pro konkrétní zařízení. Google nabízí přímo nástroj bundletool, který umí vytvořit z AAB přímo APKS, což je nová varianta, která se skládá ze základního APK a rozdělených APK. Samotný postup je ale o něco komplikovanější a vyžaduje trochu zkušeností a práci s příkazovým řádkem.

pasted image 0 60 1535x1574x

Zdroj: Google

Naštěstí již existují přímo aplikace pro instalaci aplikací založených na novém formátu. Například existuje aplikace Split APKs Installer (SAI), která si umí poradit přímo s APKS.

logo-app Split APKs Installer (SAI) polychromaticfox Zdarma ANDROID

Existuje i aplikace pro přímou instalaci AAB na zařízení. Zde se nabízí například App Bundle Installer, která si poradí mimo jiné také s APKS nebo XAPK soubory.

logo-app App Bundle Installer - Install aab, apks, xapk lifesavi Zdarma ANDROID

Tyto a podobné aplikace nabízí dobré možnosti, ale je nutné mít absolutní jistotu, že instalační balíčky nejsou poškozeny, případně neobsahují nebezpečné kódy. Takovým zlatým standardem je služba APKMirror. Ta začala řešit nový formát instalačních balíčků před nějakým časem. Vše vyústilo ve vytvoření nového formátu APKM, který je pro tuto službu specifický. V podstatě apkm obsahuje vše potřebné pro instalaci. Ta se provádí skrze oficiální aplikaci APKMirror Installer.

APKM soubory se dají stáhnout přímo ze stránek této služby, přičemž si řeší i bezpečnost do jisté míry a lze považovat tento zdroj za důvěryhodnější. APKM můžete ale instalovat i skrze aplikaci App Bundle Installer.

logo-app APKMirror Installer (Official) APKMirror Zdarma ANDROID

AAB přináší hodně výhod, ale samotný proces instalace je nyní o něco komplikovanější. Minimálně budete potřebovat jednu aplikaci navíc. Naštěstí je nyní k dispozici více instalátorů a vy si můžete vybrat ten, co vám nejvíce vyhovuje.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Viktor Špička

26. 7. 2021, 11:01

… a přitom taková blbost

Josef Novák

26. 7. 2021, 7:54

Smyčka se stahuje, doporučuji odchod do divočiny pokud nechcete žít s parazity na zádech.

Jakub Pašek

25. 7. 2021, 21:54

Na jednu stranu Google chápu, na druhou stranu je to ale docela blbost, když to tak dobře fungovalo… Ale ne, myslím si že si všichni zvykneme, a jedna appka v mobilu navíc nebude takový problém.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat