Amazon Appstore nabídne podporu AAB, náhradu za APK

Amazon Appstore nabídne podporu AAB, náhradu za APK
2021-07-19T16:30:32+02:00
• 19. 7. 2021

Zdroj: Amazon

Dlouhá léta byli pokročilejší uživatelé zvyklí na instalaci APK balíčků, ale tomuto formátu odzvonilo, když Google oznámil, že nové aplikace budou muset vývojáři publikovat ve formátu AAB. Ten je v mnoha směrech výhodnější, zejména pro uživatele, jelikož se do zařízení stahují jen nezbytné části aplikace.

APK formát pomalinku končí, nově jen AAB

AAB nahrazuje APK

Mnozí přisuzovali tuto změnu zavedení podpory Android aplikací u nového systému Windows 11. Ten totiž podporuje instalaci APK balíčků a zatím si neporadí s AAB. Jedná se spíše o shodu okolností, jelikož AAB je podporováno delší dobu a již milion aplikací v Obchodě Play je v tomto formátu. V podstatě došlo jen k formální změně, když vývojáři běžně využívají AAB.

Naskytl se ale menší problém u vývojářů, jelikož pro Obchod Play musejí vydávat nové aplikace v AAB a pro další obchody ve formátu APK. Amazon Appstore patří mezi největší alternativy k Obchodu Play a navíc má přímou podporu u Windows 11. Společnost ale oznámila, že Amazon Appstore bude nově podporovat AAB, ale nebude tento formát vyžadovat.

pasted image 0 60 1535x1574x

Zdroj: Google

Nedojde ani k velkým změnám a vývojáři si budou moci jednoduše vybrat, jestli do Amazon Appstore publikují aplikaci či hru v APK nebo AAB. Zároveň ale tato novinka ve své podstatě přináší podporu AAB pro Windows 11, pokud uživatel bude instalovat skrze oficiální obchod. Asi nebude dlouho trvat a vznikne nějaká metoda na přímou instalaci AAB ve Windows 11.

Je otázkou, jestli další alternativní obchody zavedou podporu AAB. Pravděpodobně se tak stane, ale nepůjde o rychlý a jednoduchý postup.

Zdroj: gsmarena.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat