Aplikace pro Wear OS čeká změna, musí se osamostatnit

Aplikace pro Wear OS čeká změna, musí se osamostatnit
2021-02-12T19:30:39+02:00
• 12. 2. 2021

Zdroj: Fossil

1

Google zřejmě plánuje trochu větší změny, když nyní v podstatě vlastní společnost Fitbit, která se zaměřovala na chytré náramky a hodinky. Zatím ale není jasné, kam vývoj povede. Mezitím se dozvídáme o změnách, které se dotknou vývojářů i samotných uživatelů.

Wear OS přichází o Google Play Music, náhrada přijde za pár měsíců

Wear OS aplikace samostatněji

Google vytvořil před nějakou dobou možnost pro vývojáře, aby začlenili zdrojový kód aplikace pro systém Wear OS do toho pro Android. V podstatě tak uživatelé instalovali dvě aplikace v jednom balení. Uživatel následně mohl skrze Obchod Play na hodinkách jít do sekce aplikace z telefonu a doinstalovat si kýženou volbu. Nemusel ji tak dohledávat v Obchodě.

Google začíná blokovat instalaci svých aplikací z neznámých zdrojů

Tento model se ve své podstatě nemění a stále zde bude možnost instalace aplikace do hodinek skrze tuto možnost. Změní se ale podmínky pro vývojáře. Ti již nebudou moci začleňovat zdrojový kód aplikace pro hodinky do běžné aplikace pro telefony. Cílem je snížení velikosti běžné aplikace pro telefony a také nenutit uživatele stahovat současně Wear OS verzi a nepoužívat ji.

Zdroj: Dotekomanie.cz

Google chce, aby vývojáři spíše udělali zvlášť instalační APK balíček pro telefony a zvlášť pro hodinky. Původní model se hodil vývojářům pro rychlejší testování a distribuci svých aplikací. Navíc mohli jednoduše nabídnout uživatelům APK balíček pro telefony, pomocí kterého si mohli doinstalovat podle výše uvedené metody aplikaci do hodinek.

Google se nechává inspirovat u Applu, zvažuje omezení sledování uživatelů v Androidu

Pokud budou chtít používat zrychlenou metodu nahrání aplikace do hodinek, budou muset využít vývojářské možnosti a také ADB. To se týká i uživatelů, kteří takto zrychleně instalovali aplikace. Vývojáři tedy budou muset pro rozšíření aplikace používat systémy Googlu a pak Obchod Play pro chytré hodinky.

Google plánuje zavedení změny již 10. března. V hodinkách se již neobjeví aplikace z telefonu, které obsahují speciální část kódu pro hodinky. Do jisté míry se jedná i o bezpečností opatření.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Pavel Žurek

12. 2. 2021, 19:49

Proč to dělat jednoduše, když to jde složitě. Za chvíli si to stane mottem Googlu. Pochopil bych to v době, kdy měly mobily 8/16/32 Gb úložiště, ale dneska? V reálu to bude tak, že se vývojářům nevyplatí dělat své aplikace pro hodinky, když sám Google neví co má od WearOS očekávat. Roky se čeká, kdy do nich zapíchne vidle a s takovou nejistotou si hodinky s WearOS koupi jen fanoušci Androidu

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat