Google začíná blokovat instalaci svých aplikací z neznámých zdrojů

Google začíná blokovat instalaci svých aplikací z neznámých zdrojů
2021-02-05T20:16:18+02:00
• 6. 2. 2021

Zdroj: Google

8

Možnost instalace aplikací z neznámých zdrojů se nabízí takřka na každém smartphonu, tabletu nebo jakémkoliv zařízení se systémem Android. Měli by ji využívat jen zkušení uživatelé, jelikož instalací aplikace z neoficiálních zdrojů může způsobit více komplikací než pozitivních výsledků. Hrozí například infikování smartphonu malwarem nebo ještě nebezpečnějším softwarem. Ukazuje se, že Google začíná blokovat u některých aplikací tuto možnost instalace.

Konec manuální instalace?

Když se představí nový Pixel smartphone od Googlu, zpravidla přijde i s novými aplikacemi, respektive verzemi. Následně se mnozí snaží tyto aplikace extrahovat v podobě APK balíčků, aby si je mohli vyzkoušet ostatní uživatelé, zpravidla majitelé starších Pixel mobilů.

Letos tomu bylo ale trochu jinak. Po uvedení Pixelu 5 (recenze) se samozřejmě začalo s extrahováním aplikací, ale u dvou konkrétních byly komplikace při instalaci. Některým uživatelům se objevila chyba (viz níže), že nelze provést instalaci, jelikož verifikace selhala.

APKMirror Fail to install google pixel5 sortasage portrait 369x690x

Zdroj: xda-developers.com

Vzhledem k tomu, že se tato obrazovka zobrazila jen některým uživatelům, nevěnovala se tomu pozornost. Nyní máme ale bližší představu, co se vlastně děje a proč instalaci na některých zařízeních nebylo možné učinit. Dle XDA Developers došlo na použití nových možností Androidu 11. Konkrétně se jedná o AppIntegrity s využitím nových API pro vývojáře.

Google konkrétně u aplikací Google Fotoaparát a Google Záznamník kontroluje zdroj, odkud dochází k instalaci. Aplikace mají definované, že jediným povoleným zdrojem je Obchod Play. To je uvedeno v manifestu a následně kontrolováno novinkou AppIntegrity.

<meta-data android:name=“com.android.stamp.source“ android:value =“https://play.google.com/store“/>

XDA Developers ale neobjevilo všechny prvky, jak dochází k ověřování aplikací a zejména pak zdrojů. Google si tentokrát dal práci, aby systém nebylo možné jen tak obejít. Dokonce nepomůže ani snaha instalace z upraveného Obchodu Play.

Google se k novince nijak nevyjádřil a není tedy jasné, co ho vedlo k omezení instalace u těchto aplikací z jiného místa než Obchodu Play. Může se jednat o bezpečnostní novinku, případně nechce instalaci aplikací, které nemusí na jiných zařízeních správně fungovat.

Na druhou stranu zde hrozí možnost, že tento systém v Androidu 11 začnou využívat další vývojáři, kteří takto omezí instalaci z neznámých zdrojů a budou ji limitovat na jeden obchod, případně na několik vybraných.

Zdroj: xda-developers.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

To jsou blbci zakazovat neznámé instalace, to je taková blbost chci si třeba zahrát staré hry nebo staré verze her které již nejsou na google play jako např.: původní angry birds rozhodně je to blbost a Google se tím akorát omezuje a uživatele to jen našve takže „bravo“

Honza Miksa

7. 2. 2021, 0:03

Toto může být zneužitelné ke geoblokaci. Používám několik aplikací instalovaných přes APK protože v ČR nejdou nainstalovat přes Google Play. Nějak se nám z Androidu stává iphone

Systém žádná sláva a ještě začnou vymýšlet kraviny. Už nějakou dobu si pohrávám s myšlenkou, pořídit si iPhone.

Pokud ti vadí toto u androidu tak jít do IOSu je ještě větší fail. I když chápu, že jiná volba neni.

To už bude jen o komfortu… Do androidu jsem se nastěhoval jen z nutnosti. Měl jsem BlackBerry a nic lepšího bohužel není.

Ještě je jedna možnost Windows phone nebo starší Bada OS a nebo taky Firefox OS

Utahování šroubů pokračuje dál pokračuje a ve všech směrech. Tento rok a následující, bude pro lidi hodně těžké

Joseph Carollac

7. 2. 2021, 5:38

Souhlas

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat