Google otáčí, Fuchsia OS už není experiment

Google otáčí, Fuchsia OS už není experiment
2021-03-12T22:45:34+02:00
• 10. 12. 2020

Zdroj: Google

4

Když Google oznámil vývoj nového operačního systému Fuchsia OS, mnozí se začali těšit na něco zcela odlišného, ale kromě toho se očekávalo, že dojde k nahrazení Androidu a Chromu OS. Google ale ihned vyvracel, že by Fuchsia OS měla něco nahradit. Vždy uváděl, že se jedná o experiment, na kterém si budou vývojáři zkoušet nové postupy a testovat nejrůznější přístupy, tedy interně. Dochází ale k značné změně směru vývoje.

Fuchsia OS

V první řadě Google oznámil, že celý systém Fuchsia OS přechází do otevřeného modelu open source, kdy se mohou zapojit vývojáři z celého světa, nejen ti z Googlu. Zároveň ale upozorňuje, že Fuchsia OS není připravena na nasazení v produktech.

fx emu v2 367x217x

Zdroj: Google

V tuto chvíli Google uvádí, že hlavní prioritou je bezpečnost, aktualizovatelnost a samotný výkon. O aktivní vývoj se nyní stará Fuchsia tým a v podstatě to vypadá, že Google začíná investovat více prostředků. Jde tedy vidět, že projekt nejen žije, ale začíná se navíc rozbíhat.

Kromě toho ale Google mění popis Fuchsia OS. Původně vždy zdůrazňoval, že jde o experiment, ale samotné webové stránky již nic takového nezmiňují. Spíše naopak, uvádějí, že Fuchsia OS není experimentem a vývoj směřuje k použití na zařízeních. Google nespecifikoval, pro jaká bude systém určen. Dá se ale představit, že by Google mohl vývoj směřovat k nahrazení Androidu a iOS.

Fuchsia OS má vlastní webovou stránku [aktualizováno]

Tak dramatickou změnu ale nemusíme očekávat nějak brzy. Google si staví vlastní operační systém od úplného základu, což vyžaduje nemalé investice a také dostatek času. Navíc bude muset myslet na přechod z aktuálních systémů na Fuchsia OS. Vše bude muset být plynulé a bez dramatických změn. Možná se jednou dočkáme, ale zatím není řečeno kdy a jestli vůbec. Minimálně Fuchsia OS již není jen další hračkou, byť nikdo nemůže s jistotou tvrdit, že Google vše neukončí.

Zdroj: 9to5google.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Aleš Křesťan

12. 3. 2021, 22:38

„Je potřeba učinit mnoho práce a právě komunita vývojářů může napomoci.“ není vůbec, ale vůbec ani trochu česky. Tož tak. A.K.

„Google nespecifikoval, pro jaká bude systém určen. Dá se ale představit, že by Google mohl vývoj směřovat k nahrazení Androidu a iOS.“
Tedy bude v iPhone?

A není náhodou Fuchsia alternativou ke konkurenčnímu Windows? Asi by to mělo více smysl než „druhý“ Android.

Přemysl Vaculík

VIP 10. 12. 2020, 15:39

Fuchsia asi jednou nahradí Chrome OS a Android.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat