T-Mobile spustí 1. listopadu 5G síť

T-Mobile spustí 1. listopadu 5G síť
2020-10-21T13:29:41+02:00
• 21. 10. 2020

Zdroj: T-Mobile

Sítě páté generace se pomalinku dostávají do Česka, ale zatím se čeká na aukci kolem nových kmitočtů. I tak operátoři mohou nabízet 5G v rámci frekvencí, které již mají k dispozici a doposud je používali pro starší generace sítí. Vodafone i O2 mají v provozu pilotní projekty a nyní se pochlubil poslední operátor T-Mobile.

T-Mobile a 5G

Oficiální start 5G sítě je naplánovaný na 1. listopadu a bude se v první fázi týkat obyvatel Brna a Prahy. Dle operátora bude stačit mobilní telefon s podporou sítí páté generace a také LTE SIM kartou. Do konce roku plánuje T-Mobile nabídnout novou síť čtvrtině obyvatel republiky.

„Pátá generace mobilních sítí pro nás představuje velký závazek. Nový technologický standard je naprosto nezbytný pro rozvoj gigabitové společnosti, který je jedním ze strategických pilířů společnosti T-Mobile,“ říká José Perdomo Lorenzo, generální ředitel T-Mobile Czech Republic a Slovak Telekom, a dodává: „Pro kvalitu života v moderní společnosti mají 5G technologie obrovský potenciál a T-Mobile cítí velkou zodpovědnost za jeho využití. Chceme lidem v naší zemi poskytnout všechny dostupné možnosti, které 5G nabízí. Právě proto přistupujeme k budování sítě velmi zodpovědně a pečlivě s cílem dlouhodobě rozvíjet 5G technologie a služby.“

První spuštění 5G sítě bude zajišťovat 180 vysílačů a do konce roku jich má být 335. Sice bude provoz omezen zejména na zalidněnější oblasti, tedy spíše centra, ale 5G signál se dostane také do několik stanic metra, konkrétně trasy C (Roztyly, Chodov, Háje, Kačerov, Budějovická, Pankrác a Pražského povstání). Do konce roku se plánuje pokrýt 35 stanic.

pokryti 5g t mobile 002 002 604x900x

Pokrytí v Praze a Brně signálem 5G; Zdroj: T-Mobile

T-Mobile konkrétně nasazuje NSA (Non-Standalone) na frekvencích 2100 MHz (šířka pásma 15 MHz) a 1800 MHz (šířka pásma 20 MHz). Dle vyjádření bude maximální rychlost stahování až 500 Mbps.

Samozřejmě se jedná o prvotní start a jakmile proběhne aukce, lze očekávat větší nasazování 5G v rámci celé republiky. Pokud tedy již vlastníte smartphone s 5G podporou, bude pravděpodobně fungovat. T-Mobile ale garantuje podporu jen pro zařízení, která má v nabídce.

Zdroj: Tisková zpráva

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat