VŠB získává kampusovou síť připravenou na 5G od T-Mobile

VŠB získává kampusovou síť připravenou na 5G od T-Mobile
2020-07-17T19:30:38+02:00
• 17. 7. 2020

Zdroj: T-Mobile

V Česku se začínají pomalinku řešit 5G sítě, přičemž jich najdeme již několik. V první fázi jsme se dočkali stacionárního řešení, kde je využívána na připojení domácností. Druhá fáze je zaměřena na testování a pilotní projekty. Například klienti operátora O2 již mohou testovat novou síť na omezeném počtu zařízení a omezeném území. Další operátoři se připravují k testování. Například Vodafone začíná s úpravou své sítě, zřejmě pro potřeby 5G. T-Mobile v této oblasti jde trochu jinou cestou a představuje kampusovou síť, která bude fungovat na 5G technologii.

VŠB-TUO a T-Mobile

Sítě páté generace sice budou lákat mnoho klientů na lepší rychlosti, nižší zpoždění a další výhody, ale samotné 5G se také zaměřuje na využití v průmyslu. Konkrétně se zde používá termín Smart Factory, kde je snaha o co největší propojení techniky, robotů a celé infrastruktury prostřednictvím 5G sítí.

Zdroj: T-Mobile

Právě i z tohoto důvodu došlo k nové spolupráci, kde na jedné straně stojí T-Mobile a na druhé VŠB – Technická univerzita Ostrav. Mobilní operátor vytvořil kampusovou síť, která zatím bude pracovat na LTE frekvencích, ale do budoucna bude využívána s 5G technologií. Nejde jen o zasíťování kampusu novou sítí. Plánuje se využití v rámci studia i výzkumu, kde budou moci nejen studenti vytvářet a testovat technologie pro průmysl a další oblasti.

Dokončení a spuštění první privátní kampusové sítě v České republice proběhlo navzdory koronavirové pandemii a uzavření běžného provozu v areálu VŠB – TUO podle plánu. Díky skvělé kooperaci s univerzitou a klíčovému dodavateli, společnosti Ericsson, jsme předali dokončenou kampusovou síť v termínu“ říká výkonný ředitel T-Mobile pro Českou republiku, Juraj Bóna, a dodává: „Síť jsme připraveni přepnout do 5G režimu okamžitě, jakmile Český telekomunikační úřad potvrdí přidělení testovacích frekvencí.“

Je tedy nutné počkat na patřičná povolení, ale dá se očekávat, že nedojde k nějakým komplikacím, které by opožďovaly spuštění. Dle vyjádření se můžeme těšit na projekty, kde budou autonomní vozidla, práce s roboty a propojení s internetem věcí. Studenti tak dostanou možnost pracovat na nových technologiích dříve, než bude vůbec dokončena aukce kolem 5G sítí.

Zdroj: Tisková zpráva

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat