Dotekomanie.cz

Qualcomm představil Quick Charge 5, zvládne přes 100 W

Quick Charge 5 1634x802x

Zdroj: Qualcomm

V roce 2017 jsme se dočkali představení rychlého nabíjení Quick Charge 4+. Od té doby ale došlo na uvedení daleko rychlejších technologií, přičemž v tomto měsíci několik společností uvedlo nabíjení přesahující i 100 W. Bohužel se jedná o proprietární řešení, které si najde uplatnění jen u mobilů těchto výrobců. Qualcomm se nenechal zahanbit a dnes představil Quick Charge 5.

Quick Charge 5

Hned na úvodu můžeme uvést, že Quick Charge 5 je schopno zvládnout až 100 W. Novinka je podporována u procesorů Snapdragon 865 a Snapdragon 865 Plus. Samozřejmostí je zpětná kompatibilita s předchozími verzemi, ale největší výhodou Quick Charge 5 je to, že není nutné mít konkrétně nabíječku certifikovanou společností Qualcomm. Quick Charge 5 technologie je založená na USB Power Delivery Programmable Power Supply, takže svůj mobil budete moci nabíjet 100W jakoukoliv nabíječkou s certifikací USB PD-PPS.

Zdroj: anandtech.com

Asi se neobjeví na trhu hned mobily s takovou hodnotou, ale asi bude běžnější, když budete nabíjet 45 W a více. Qualcomm uvádí, že díky novým čipům pro tyto nabíječky je celý proces nabíjení o 10 °C chladnější, přičemž efektivita vzrostla o 70 %. Sice Qualcomm přesně neuvádí, na jaké hodnoty lze jít, ale asi se objeví modely přesahující 100 W. Zajímavou novinkou je, že Quick Charge 5 podporuje smartphony se dvěma bateriemi, které se mohou nabíjet sériově. V podstatě tuto technologii využívá mnoho výrobců, kteří se snaží nabídnout více než 50 W.

V případě řešení Qualcommu se asi nenabízí více než u jiných společností, ale díky certifikačnímu procesu asi najdeme ke konci roku více příslušenství s podporou rychlého nabíjení. První mobilů s Quick Charge 5 bychom se měli dočkat ve třetím čtvrtletí tohoto roku. Otázkou je, kdo se první pochlubí.

Zdroj: anandtech.com

Exit mobile version