Microsoft spolupracuje s Googlem na lepší podpoře PWA aplikací

Microsoft spolupracuje s Googlem na lepší podpoře PWA aplikací
2020-07-12T18:00:47+02:00
• 12. 7. 2020

Zdroj: windowslatest.com

Za poslední dobu se čím dál více společnosti soustřeďují na webové aplikace a nejrůznější služby. Hlavním tahounem v tomto sektoru je technologie PWA, tedy progresivní webové aplikace. Za ní stojí převážně Google, ale i jiné společnosti se zapojují do vývoje a také podpory. Hlavní výhodou je jejich multiplatformnost, díky které v podstatě nezáleží u vývoje, na jakém systému poběží. Nyní se Microsoft více zapojuje do vývoje a nově spolupracuje s Googlem.

PWA v Obchodě Play

Hlavní výhodou PWA aplikací je zejména vývoj, jelikož se v podstatě jedná o webovou aplikaci, která může fungovat na jakémkoliv zařízení i bez připojení k internetu. Navíc se tváří a čím dál více chová jako běžná nativní aplikace. Už nyní si můžete na svůj počítač se systémem Windows nainstalovat PWA aplikaci stejně jako na mobil s Androidem.

Microsoft oznámil, že začíná úzce spolupracovat s Googlem na projektu, který má zjednodušit a zlepšit vývojářům vytvářet své PWA aplikace. Cílem je získat co nejvíce benefitů z projektu PWABuilder od Microsoftu a Bubblewrap od Googlu. Prvním výsledkem začínající spolupráce je lepší podpora zkratek u systému Android. Dále je k dispozici status bar u aplikací a navigační menu. Nezapomnělo se na uvítací obrazovku, lepší podpora notifikací a mnoho dalšího.

1 6L9UnfO5V3UBpJ3RwaW1Vw 793x359x

Zdroj: Microsoft

Výsledkem nové spolupráce bude možnost vytvářet PWA aplikace přímo pro Obchod Play. Vývojáři tak budou moci nabídnout přímo své výtvory v centru s aplikacemi a nebudou muset uživatele lákat a přesvědčovat na svých vlastních stránkách k instalaci. Uživatelé si asi ničeho nevšimnou, jelikož PWA aplikace může vypadat a chovat se stejně jako nativní.

Toto nové snažení Microsoftu se dá připsat k posledním aktivitám, kdy firma adoptovala projekt Chromium pro svůj webová prohlížeč a také se chystá zařízení se systémem Android.

Zdroje: medium.com, engadget.com, thurrott.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat