Android 11 dostává „koš“ pro soubory

Android 11 dostává „koš“ pro soubory
2020-06-18T08:00:58+02:00
• 18. 6. 2020

Grafika: Dotekomanie.cz

V tuto chvíli v Androidu 10 a nižším, nebyl systém, kdybyste jednoduše označili soubory ke smazání a ty by se přesunuly do koše. V podstatě obdoba, jakou najdeme u systému Windows. Android 11 ale mění situaci a tak trochu přináší funkci, která právě napodobuje koš z běžných operační systémů.

Novinka čekající na vývojáře

Android 11 přinese poměrně kontroverzní plné nasazení Scoped Storage, což je systém měnící pravidla pro práci s úložištěm a soubory. Aplikace budou značně omezeny a bude potřeba více oprávnění. Cílem je přinést větší zabezpečení. Jednou z novinek ale bude u MediaStore API možnost createTrashRequest.

Vývojáři tedy budou moci vytvořit v podstatě systém, kdy nedojde k okamžitému odstranění souboru. Místo toho dojde k přesunutí do koše. K souboru jako takovému ale nebude mít přístup jakákoliv aplikace, jen původní, která takto označila soubor. Aktuálně věci uložené v koši, respektive označené jako IS_TRASHED budou dostupné po dobu třiceti dnů, následně dojde ke smazání.

Android 11 Trash 576x1024 576x1024x

Zdroj: Yuriy Mysochenko , XDA Developers

Již nyní se hovoří o možnosti přístupu k takto označeným souborům skrze nějakou aplikaci, přes kterou by šlo obnovit soubory přesunuté do koše. Není ale jasné, kdy a jestli se toho dočkáme. Jedná se o poměrně zajímavou novinku, ale i zde bude záležet na vývojářích, jestli nabídnout takovou funkci. Lze očekávat, že ji implementují nejrůznější správci souborů, případně jiné aplikace zaměření na soubory.

Dle směru, kterým se vydává Google u svého mobilního operačního systému, asi nedojde na globální zavedení funkce koše, jako je tomu u systému Windows. U některých aplikací tedy najdete možnost přesunutí do koše, u jiných zůstane běžné smazání z mobilu.

Zdroje: xda-developers.com, androidpolice.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat