Opera byla obviněna z nabízení příliš krátkodobých úvěrů

Opera byla obviněna z nabízení příliš krátkodobých úvěrů
2020-02-02T21:31:55+02:00
• 3. 2. 2020

Webový prohlížeč Opera nemusíme dlouze představovat. V minulosti se jednal o jeden z nejznámějších a nejpopulárnějších prohlížečů. Problémy společnosti, která stála za jejím vznikem, nastaly v okamžiku, kdy na trh s webovými prohlížeči vstoupil Chrome. Společnost tak začala postupně snižovat své příjmy plynoucí z prohlížeče. Aby dokázala zachránit své tržní postavení, vydala rovněž řadu aplikací nabízející úvěry s krátkou dobou splatnosti. Právě tyto služby se nyní staly terčem kritiky, protože aplikace odporují pravidlům Google Play.

Pro uživatele v Česku se jedná o neznámé aplikace

Uživatelé v České republice se s největší pravděpodobností s aplikacemi nesetkali. Jedná se o čtyři aplikace nabízející úvěry v zemích v Africe a Asii. Konkrétně se jmenují OKash, OPesa v Keni, CashBean v Indii a OPay v Nigerii.

Problém aplikací je ten, že ve svých popisech na Google Play nabízí zcela odlišné úrokové míry než ve skutečnosti. Google například zakazuje poskytovat půjčky na kratší dobu než 60 dní. Aplikace OKash sice oficiálně udává půjčky v rozmezí od 61 do 365 dní. Při bližším dotazování ale společnost ve skutečnosti nabízí půjčky jen v rozmezí od 15 do 29 dní.

S případem přišel na veřejnost server Hindenburg Research a dosah měla zpráva poměrně zásadní. Ihned po zveřejnění této nelichotivé zprávy, 16. ledna, akcie společnosti rapidně klesly. Po týdnu se sice začala hodnota akcií již mírně zvedat. O dosažení původní hodnoty ale rozhodně nemůže být řeč.

Společnost zareagovala na zprávu prakticky ihned. Ještě ten samý den Opera uvedla, že zpráva obsahuje řadu nedostatků a chybných interpretací ve vztahu k jejím obchodním aktivitám. Navzdory tomuto zamítavému vyjádření se ale společnost rozhodla na její aplikace s úvěry podívat. Uvedené aplikace by tak již nyní měly splňovat podmínky Googlu. Otázka je, jestli si aplikace u uživatelů získají důvěru.

Zdroje: androidpolice.com, engadget.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jiří Smrž

Fanoušek operačního systému Android, ale se zkušenostmi i s iOS a Windows Phone. Ve volném čase se rád věnuje sportům a sledování filmů nebo seriálů.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat