Google pod drobnohledem kvůli Waze

Google pod drobnohledem kvůli Waze
2020-02-16T15:00:38+02:00
• 16. 2. 2020

Zdroj: Waze

Pokud jde o mapové služby a zejména navigaci pro smartphony, na trhu existuje mnoho řešení, ale v podstatě mezi nejpopulárnější služby patří Waze a Google Mapy. Tyto dvě služby patří pod křídla společnosti Alphabet. Na první pohled si konkurují, ale vše je vlastněno jednou firmou. Waze byl odkoupen společností Google v roce 2013 a mohlo se zdát, že je vše v pořádku. Nyní se ale otevírá vyšetřování, respektive kontrola tehdejšího obchodu.

Waze a Google

V roce 2013 nešlo jen o to, že by Google zaplatil 1 miliardu dolarů za konkurenční službu. Vše muselo být schváleno patřičnými úřady, aby například nevznikl monopol, tedy aby Google neovládl většinu trhu. Trade Commission (FTC, Federální obchodní komise) tehdy udělila poměrně rychlé povolení a obchod mohlo proběhnout.

Nyní ale FTC začíná prošetřovat a zhodnocovat akvizice za poslední deset let. Právě odkup Waze bude součástí tohoto prošetřování, přičemž úřad si již vyžádal patřičné dokumenty. Zatím není zcela jasné, co FTC hledá, ale dle některých vyjádření se má výsledek týkat zhodnocení trhu, jestli nedochází k monopolizaci či zastavení vývoje, případně ohrožení konkurenčního prostředí.

Samotné vyšetřování nákupů za posledních deset let se týká i jiných společností, například Facebook, Apple, Amazon.com a Microsoft. Firmy poměrně běžně nakupují jiné technologie a společnosti, ale v některých případech by takové kroky mohly vést k narušení konkurenčního prostředí.

Otázkou je, co se bude dít, pokud FTC zhodnotí provedené obchody jako nevhodné, případně vedoucí k narušení trhu. Nabízí se například pokuty, případně nařízení změny. Otázkou je, jestli FTC může nařídit rozdělení společností. V takovém případě by se zřejmě objevily dlouholeté soudní spory.

Zdroj: bloomberg.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat