Google zabezpečí automatické vyplňování v Androidu

Google zabezpečí automatické vyplňování v Androidu
2020-01-13T06:45:26+02:00
• 13. 1. 2020

Smartphony se snaží co nejvíce ulehčit život, takže jakákoliv funkce, která trochu zkrátí čas používání se hodí. Jednou takovou je i automatické vyplňování v Androidu. V tomto segmentu se nabízí mnoho služeb, které si mohou pamatovat základní údaje o uživateli, ale také například přístupové údaje. Google sám o sobě provozuje svou vlastní, která je dostupná na zařízeních s Androidem 8 a novějším. Bohužel v případě bezpečnosti je tu několik nedostatků.

Automatické vyplňování a zabezpečení

Data, která může Android předvyplnit, jsou synchronizována skrze Google služby. To značně zjednodušuje práci. Kupříkladu se na svém počítači zaregistrujete na nějaké službě a na mobilním telefonu již nemusíte zadávat přihlašovací data, jelikož se nabídnou skrze automatické vyplnění. Bohužel zde není nějaké dodatečné ověření.

XDA Developers se podařilo objevit, že právě tento systém dostane navíc podporu biometrického ověření. To znamená, že před automatickým vyplněním dojde k ověření uživatele pomocí otisku prstu, skenu duhovky nebo obličeje. Využívá se zde nativní BiometricPrompt API.

Nastavení automatického vyplňování bude obohaceno právě o novou položku, ale odhadujeme, že zde přibude ještě jedna možnost. Spoléhat se jen na biometriku není nejlepší, takže se asi dočkáme sekundárního ověření uživatele v případě, když nebude biometrika dostupná.

Zatím dochází k testování a není jasné, kdy se této novinky dočkáme. Ostatně i samotné automatické vyplňování si projde změnou, minimálně v oblasti grafiky. Vzhledem k tomu, že Google zřejmě tyto součásti aktualizuje skrze Google Play Services, může se tak stát kdykoliv.

Zdroje: xda-developers.com, 9to5google.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat