Redmi Note 8T – nižší střední třída umí překvapit recenze

Redmi Note 8T – nižší střední třída umí překvapit [recenze]
2019-12-03T13:30:32+02:00
• 3. 12. 2019
3

Máme tu předvánoční čas, a tak hledání vhodného dárku pod stromeček je teď jednou z hlavních aktivit většiny lidí. Do redakce dorazil na test Redmi Note 8T (ano, samostatně bez slovíčka Xiaomi). Je to pracant nižší střední třídy a podíváme se mu pod displej, zda to bude právě ten, který potěší vás nebo někoho blízkého.

Redmi Note 8t

Design

Přední strana s 6,3″ IPS LCD displejem je narušena jedním středovým výřezem pro přední 13MPx fotoaparát a malá štěrbina hovorového sluchátka. Rámeček kolem displeje je černý, a je tudíž příjemný při použití tmavého tématu a tmavé tapety. Tím se ještě více opticky přiblížíte ke kraji telefonu.

Redmi Note 8t Redmi Note 8t

Pravý bok obsahuje tlačítka pro hlasitost a vypínání. Jsou velmi dobře nahmatatelné, jen škoda že pro mou malou ruku jsou posunuté moc vysoko. Vypínací tlačítko ještě ujde, ale pro změnu hlasitosti musím telefon posunout v ruce z komfortního úchopu. Levý bok má v sobě schovaný rámeček pro dual SIM a slot na microSD kartu. Žádný ošizený napůl slot, ale plnohodnotné využití obou SIM a karty dohromady

Redmi Note 8t

Horní hrana má v sobě jeden otvor pro horní mikrofon a IR port pro ovládání zařízení, jako jsou televize nebo přehrávače. Spodní strana v sobě má otvor pro 3,5 mm Jack konektor, 2 mikrofony, USB-C konektor a hlasitý reproduktor. Je škoda, že při hlasitém poslechu nehraje také hovorové sluchátko.

Redmi Note 8t Redmi Note 8t

Zadní strana byla pro mne největší lákadlo po vybalení telefonu. Ten mi přišel v modré barvě a je prostě úchvatná. Záda jsou tvořeny sklem, které sice při položení na hladký povrch klouže, ale v ruce je příjemný a neměl jsem problém s jistotou úchopu. Ve skle najdeme pak tři otvory. Jeden pro čtečku otisku prstu. Druhý pro přisvětlovací diodu. A konečně třetí velký, ve kterém najdeme čtyři čočky fotoaparátu. Nápis Redmi v chromové barvě poukazuje na osamostatnění značky.

Konektivita

Telefon lze považovat za dnešní standard v oblasti připojení. Ať už jde o 2G/3G/4G (včetně 800 a 900 MHz frekvence) nebo o Bluetooth 4,2 či WiFi a/b/g/n/ac na obou 2,4 i 5 GHz frekvencích. Jako bonus zde máme infraport, který postupně z telefonů mizí. V základu je zapnuté USB-OTG, takže nemáte problém s připojením periferií nebo paměťových médií. A konečně také NFC, takže platbám pomocí telefonu nic nebrání. Z polohových služeb najdete GPS, Glonass a Beidou. Nezapomenu zmínit ani akcelerometr, barometr, gyroskop nebo kompas.

Systém

Na MIUI jsem si musel zpočátku zvyknout. Po rozbalení proběhlo několik aktualizací a systém zakotvil na Android 9 s nadstavbou MIUI 10.3.5. Systém se zdá svižný a v tmavém režimu i pěkný. Světlý jsem používal chvíli, ale s ohledem na trochu horší automatické nastavení intenzity podsvětlení jsem přešel na tmavý, abych ušetřil oči hlavně ve večerních hodinách.

MiUi 10 MiUi 10 MiUi 10

Redmi přijde s předinstalovanou sadou základních aplikací, jako jsou kalkulačka, záznamník, skener, dálkový ovladač nebo poznámkami. Zároveň obsahuje kompletní sadu Google aplikací. Spousta aplikací po prvním spuštění požaduje oprávnění. Co mne osobně trochu vyvedlo z míry, byl požadavek předinstalované kalkulačky na provádění telefonních hovorů. A další věcí, co musím MIUI vytknout, je kontrola každé aplikace po instalaci se zobrazenou reklamou.

MiUi 10 MiUi 10

Výkon

V telefonu tepe srdce v podobě Qualcomm Snapdragon 665 doplněným grafickým jádrem Andreno 610. V pozadí jim vypomáhá 3 nebo 4 GB RAM podle toho, jakou kapacitu úložiště zvolíte. Ta může být 32 / 64 nebo 128 GB a doplnit ji můžete až 256 GB paměťovou kartou. Systém je celkem dobře odladěn. Je sice znát, že Android včetně nadstavby by potřeboval trochu té paměti navíc. Ale naštěstí se nikde nic nesekalo nebo nedejbože nepadalo, jen to načítání prostě trochu déle trvá. Ale na telefon v této cenové kategorii je to silný nadprůměr.

Benchmark

Baterie

Tak tady jsem zůstal sedět na zadku s otevřenou pusou. Jsem zvyklý na jednodenní výdrž, a tak když jsem začal testovat Note 8t s jeho 4000 mAh baterií, čekal jsem tak jeden a půl dne. Ale že zakončím druhý den s přibližně 20 % zbývající baterie mi opravdu vyrazilo dech. A pokud třeba přes prodloužený víkend potřebujete být jen na přijmu s občasným vyfocením pár fotek, počítejte s 4 denní výdrží naprosto s přehledem. Baterie je určitě jedna z velkých předností tohoto telefonu.

MiUi 10

Specifikace

  • Displej 6,3″ Full HD
  • Procesor 8 jádrový Qualcomm Snapdragon 665
  • GPU Andreno 610
  • Úložiště 32/64/128 GB
  • RAM 3/4 GB
  • Baterie 4000 mAh, rychlé nabíjení 18W, USB-C konektor
  • Fotoaparát – HDR pro přední i zadní čočku
    • Přední 13 MPx (f/2.0)
    • Zadní 48 MPx (f/1.8) širokoúhlý
    • Zadní 8 MPx (f/2.2) ultra-širokoúhlý
    • Zadní 2 MPx (f/2.4) makro čočka
    • Zadní 2 MPx (f/2.4) pro hloubku obrazu
      • maximální rozlišení videa 2160p@30fps, 1080p@60fps
  • Dual-SIM (2x nano-SIM)
  • Slot na paměťovou kartu (max 256 GB)
  • Konektivita
    • WiFi 802.11 a/b/g/n/ac
    • Bluetooth 4.2
    • GPS, Glonass, Baidou
    • NFC
    • FM Rádio
  • Váha 200g
  • Velikost 161 x 75,4 x 8,6

Fotoaparát

Redmi Note 8t je sice telefon nižší cenové kategorie, ale fotoaparát by se dal řadit určitě k těm lepším v této hladině. Poradil si s náročným úkolem jako noční fotografie, portrét nebo zoom. Vytkl bych mu snad jen vybledlejší barvy a fotky při horším osvětlení obsahují dost šumu. Jinak se telefon i s tak špatnými podmínkami, jaké panovaly během testování (ani jednou nevysvitlo přímé slunce), vypořádal velmi dobře.

Zoomovat na více než dvojnásobné přiblížení nemá moc smysl. Režim 48MPx bych zhodnotil jako ucházející, nelze ovšem očekávat, že bude předvádět výkon jako malé kompakty nebo bezzrcadlovky. Je to přeci jen telefon a s cenou, která je více než velmi příznivá. Žádné zde ukázané fotografie jsem neupravoval, jsou tak, jak je telefon vyfotil.

Vzorek Redmi Note 8t Vzorek Redmi Note 8t Vzorek Redmi Note 8t

Vzorek Redmi Note 8t Vzorek Redmi Note 8t Vzorek Redmi Note 8t

Vzorek Redmi Note 8t Vzorek Redmi Note 8t

Vzorek Redmi Note 8t Vzorek Redmi Note 8t

Vzorek Redmi Note 8t Vzorek Redmi Note 8t

Vzorek Redmi Note 8t Vzorek Redmi Note 8t

Panorama

48MPx vs normální mód

Vzorek Redmi Note 8t

Vzorek Redmi Note 8t Vzorek Redmi Note 8t

Vzorek Redmi Note 8t Vzorek Redmi Note 8t

Balení

V balení najdete 18W nabíječku, datový/nabíjecí kabel (USB 3 – USB-C), sponu na šuplík SIM / SD kartu a, co mne neuvěřitelně potěšilo, tak také TPU pouzdro na telefon. A ano, samozřejmě samotný telefon.

Balení

Ukázková videa

Zhodnocení

Telefon v téhle cenové kategorii mě neskutečně příjemně překvapil. To, že Android v nižší střední třídě je nepoužitelný, už neplatí. Takže předsudky hoďte za hlavu a tomuto telefonu rozhodně dejte šanci, pokud hledáte vánoční dárek. Telefon má skvělou výdrž na baterii. Vydrží s vámi v chodu celé dva dny bez větších omezení. Je to sice znát na váze telefonu, ale to je jen malá cena za tak vynikající výkon. Jako velmi dobrý hodnotím i foťák. Čekal jsem, že bude mít problém vyfotit dobré fotky, ale zmýlil jsem se. Fotky jsou to velmi ucházející, a pokud má telefon dostatek světla, dělá fotky bez šumu.

Na co jsem si za celou dobu nezvykl, bylo chování systému během instalací aplikací. Zobrazovaná reklama je prostě něco, co by v telefonu být nemělo. To samé pak i v požadavcích na oprávnění předinstalovaných aplikací, snad to v Xiaomi již konečně pochopí. A někomu by mohla vadit menší porce operační paměti. Pokud chcete v telefonu stříhat videa nebo podobné složité úkoly, určitě nebudete pokukovat po levnějších strojích, ale sáhnete po vlajkové lodi. Telefon ve mně nechal velmi dobrý dojem a celkově mě přesvědčil, že levné telefony nemusí nutně znamenat špatné.

Plusy

  • Poměr cena / výkon
  • Perfektní výdrž baterie
  • V této cenové relaci dobrý foťák

Mínusy

  • Reklama v menu telefonu
  • Podivné oprávnění předinstalovaných aplikací
  • Malá paměť RAM

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Ondřej Stehlík

Technologický nadšenec, horolezec, běžec a vůbec aktivní jedinec. Ve volném čase se rýpající v rozbitých telefonech a tabletech. Vždy beru technologie jako podpůrný prostředek a ne všelék.

Komentáře

Pavel Jedlička

16. 6. 2020, 10:31

Ad reklama jako soucast systemu – to je nesvar i predchozich modelu od Xiaomi, resp. MIUI nastavby obecne. Nastesti se ji da zbavit nastavenim Private DNS. Staci nainstalovat appku Hidden settings for MIUI – google pomuze dohledat konkretni navod a je to opravdu jednoduche, s navodem to zvladne kazdy, neni potreba ani root opravneni. 3 GB RAM jsou dnes uz malo, ale uz varianta 4/64 GB je myslim ok (zvlast, kdyz ma samostatny SD slot) a varianta se 128 GB ma myslim dokonce 6 GB RAM. Aktualne mam Redmi Note 5 Pro 4/64 GB a nebyt toho, ze nema NFC, tak bych zatim ani nepremyslel o upgradu. Redmi Note 8T vypada jako dustojny nastupce. Skoda toho BT 4.2, BT 5 by bylo samozrejme lepsi. Osobne si myslim, ze duvod je ciste marketingovy, aby BT 5 ve variante PRO mohli prezentovat jako dalsi z „premiovych“ prvky, kterymi se PRO verze lisi od te standardni, protoze jinak toho zase tak moc neni.

Muze mi nekdo vysvetlit, proc Xiaomi zamerne snizuje podporu BT 5 na 4.2… ?

Roman Praslička

3. 12. 2019, 15:59

Malá paměť RAM? V téhle cenové relaci je to málo ?

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat