Vyplatí se přechod z iPhonu 7 na iPhone 11? porovnání

Vyplatí se přechod z iPhonu 7 na iPhone 11? [porovnání]
2019-12-04T11:30:14+02:00
• 4. 12. 2019

Apple letos stejně jako vloni představil levnější model iPhone, který v podstatě zaujal cenově stejnou roli jako kdysi iPhone 7. Pokud tedy nejste ochotni dát za telefon 30 tisíc, tak je iPhone 11 zajímavou volbou. Je však natolik zajímavá volba i právě pro dlouholetého uživatele iPhonu 7? Jak moc a v čem si člověk polepší? Na to se dnes podíváme podrobněji.

iPhone 11 – telefon od Applu pro všechny [recenze]

Je to obr

První asi největší změna, na kterou se musí budoucí majitel iPhone 11 připravit, je velikost. Nový iPhone 11 je totiž opravdu o dost větší, tlustší a těžší ve srovnání právě s klasickým iPhonem 7. Jelikož nosím sedmičku v obalu, tak jedenáctka bez obalu je zhruba stejně tlustá. Testoval jsem iPhone 11 bez obalu a upřímně si nedokážu představit ho v nějakém tlustším obalu. To budou pak rozměry ještě větší.

iPhone 11 Pro – víc „pro“, než se na první pohled zdá [recenze]

Co mně také osobně dost vadí, je vysoká hmotnost. Rozdíl 138 a necelých 200 gramů je prostě znát a v kapse budete o novince vědět.

Samotný skok z 4,7 palců na 6,1 palců je také nezanedbatelný. Telefonů s velkým displejem jsem však testoval nespočet, a tak mě to tolik nepřekvapilo. Je to hodně o zvyku. Ergonomie je samozřejmě horší a ovládání jednou rukou prakticky nemožné.

Skoro bych řekl, že kvůli tomuto faktoru se vyplatí sáhnout po menším iPhonu Xs/11 Pro. Ten má sice úhlopříčku 5,8 palce, ale je skoro stejně úzký (70,9 mm) jako stará sedmička (67,1 mm). Šířkou je iPhone 11 (75,7 mm) blíž bývalým Plus modelům (77,9 mm). Není to objevení ničeho nového, jen tím chci upozornit, že zkrátka iPhone 11 je masivní stroj.

Pozitivním krokem v konstrukci je sklo na zádech. To totiž neklouže tolik jako hliník, který v zimě přímo padá z ruky. Pozitivem je též integrace bezdrátového nabíjení u novinky.

Displej

Zvyknete si i na tlusté rámy kolem displeje, které jsou na dnešní dobu opravdu výrazné. Pokud nemáte vedle iPhone X/Xs/11 Pro, tak si toho zkrátka tolik všímat nebudete. Co mně naopak mnohem více začalo vadit, je použitá technologie displeje. LCD panel má stejnou jemnost jako u iPhone 7. Jemnost je stále naprosto v pořádku, ale LCD panel již úplně ideální není. Sice si nepohoršíte, ale zároveň si ani nepolepšíte.

Právě s příchodem dark mode na iOS je vidět, že černá není v noci úplně černá. Zatímco u iPhonu 7 to telefonu prominu, u nového modelu za 21 tisíc se mi to zkrátka už nelíbí. Tady měl Apple nasadit už OLED panel, klidně i se stejným rozlišením.

Upřímně docela postrádám také funkci 3D Touch. Využívám hlavně funkci kurzoru, kterou lze nyní aktivovat jen na mezerníku, a ještě to trvá déle. Přitlačení na notifikace (či vlastně cokoliv) taky trvá o zlomek sekundy déle bez 3D Touch. Bohužel tuto technologii nemají ani iPhone 11 Pro.

Rychlost

Nový iPhone 11 má sice o tři generace novější procesor, ale vlastně v praxi mi nikdy nepřišel iPhone 7 zase tak pomalý. Odezva systému s nejnovějším iOS 13 na starém modelu je stále velmi slušná a jediné, co trochu déle trvá, je načítání některých aplikací. Rychlost tak pro mě rozhodně není důvod k upgrade telefonu na nový model. Uznat však musím fakt, že pohyb gesty v systému je o trochu rychlejší než home button.

Face ID vs Touch ID

Přestože Face ID již zaznamenalo určitý vývoj od prvního uvedení v iPhonu X před dvěma lety, stále se najdou situace, kde původní čtečka otisků funguje lépe. Stále musím nový iPhone 11 v některých situacích vzít do ruky nebo jinak namířit na můj obličej. Dříve stačilo přiložit prst, ať už byl telefon v jakékoliv pozici. Pochopil jsem, že spekulace o integraci Touch ID do displeje by vlastně dávalo smysl.

Na druhou stranu jsou situace, kde je Face ID prostě rychlejší. Například vyplňování hesla do formulářů je přes obličej okamžité, nemusíte vůbec znovu natahovat prst na čtečku.

Velmi mě nový iPhone 11 potěšil v oblasti reproduktorů. Ty jsou opravdu výrazně lepší, jak hlasitější, tak celkový zvukový výstup je mnohem čistší.

Fotoaparát

Je vcelku logické, že nový model bude fotit lépe. Samozřejmě tomu není jinak, zajímavé je spíš tak porovnání, jak moc fotí lépe. Technické údaje necháme stranou (ty si můžete přečíst v recenzi) a pojďme se rovnou vrhnout na porovnání.

Ve dne je nový iPhone 11 takový větší optimista. Fotky z něj jsou totiž takové více barevné a skoro bych řekl, že realita je spíš právě více šedivá jako na iPhone 7. Apple tu jde tak trochu v cestách Huawei a Samsungu, kteří produkují také barevnější fotky. Není to ale špatný krok, fotku jsou nyní takové líbivější. Kromě podání

iPhone 7 (vlevo) X iPhone 11 (vpravo)

Nový iPhone 11 vyniká mnohem lepším HDR, které je vlastně vždycky zapnuté a dělá svoji práci skvěle. Krásně je to vidět v interiérech, kde zatímco na iPhone 7 (kde Auto HDR ponechalo HDR vypnuté) jsou některé plochy přesvícené, na novém iPhonu nejsou. Na snímku níže je to pěkně vidět třeba u nápisu supermarketu nebo banky.

Rozdíly byly doposud vlastně docela zanedbatelné. Ty největší totiž nastanou, když se setmí. Noční fotografie jsou na novince mnohonásobně lepší. Je samozřejmostí, že nový model bude fotit lépe. Na druhou stranu vloni rozdíl v nočních fotkách mezi iPhonem 7 a XS rozhodně nebyl takto razantní.

Zhodnocení

Celkově je nový iPhone 11 plný několika kompromisů, které je ale většina uživatelů ochotna přijmout. Ten asi největší je pro mě zkrátka stále stejný LCD displej. Pozitivním faktem je, že při přechodu z iPhonu 7/8 si nepohoršíte. Jenže zároveň si ani nepřilepšíte a v podstatě dostanete stejně kvalitní displej jako před 5 lety.

Ono i celkový vzhled mi nepřijde moc hodnotný roku 2019 a telefonu za 21 tisíc. Zatímco iPhone 7 tehdy stál stejně, měl jsem u něj pocit, že vypadá luxusně. Jedenáctka na mě tolik kvůli tlustým rámečkům nepůsobí.

Pokud se přes toto přenesete a zvládnete i větší rozměry, což je asi největší „šok“, bude nový iPhone 11 skvělý parťák. Dnes můj iPhone 7 strádá především v oblasti baterie a (nočních) fotek. To zvládá novinka naprosto bravurně.

Jestli se přes velké rozměry jedenáctky nepřenesete a nechcete investovat tolik peněz, doporučuji počkat do jara. Apple údajně chystá iPhone SE 2/ iPhone 9, což má být telefon stejných rozměrů a stejného designu jako sedmička, jen s novějším procesorem a fotoaparátem. Má být zároveň relativně levný.

Velmi dobrou volbou v ekosystému iOS, pokud chcete menší telefon, může být také loňský iPhone Xs, který se prodává kolem 22,5 tisíc. Nemá ale tak dobrou výdrž baterie a noční fotky.

Za zapůjčení iPhonu 11 děkujeme českému obchodu Alza.cz

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Miroslav Růžička

Redaktor a moderátor na našem YouTube kanálu a nadšenec do moderních technologií, který na našem webu působí již od roku 2013. Mobilní telefony ho ale zajímají již od dětství.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat