Exynos 990 je nový procesor pro Galaxy S11

Exynos 990 je nový procesor pro Galaxy S11
2019-10-24T06:45:38+02:00
• 24. 10. 2019
1

Není to tak dávno, co Samsung představil nejnovější procesor Exynos 980. Předpokládali jsme, že zamíří do nejnovějších top modelů od tohoto výrobce, ale jak se ukazuje, Samsung si připravil něco jiného. Došlo totiž na představení procesoru Exynos 990, který nepřekvapivě nabízí lepší specifikace.

Exynos 990

Novinka nabízí celkem tři clustery výpočetních jader. Nejvýkonnější jsou tvořeny dvěma jádry Exynos M5. O běžné náročnější aplikace se mohou postarat další dva procesory Cortex A77 a poslední cluster disponuje čtyřmi jádry Cortex A55. Samsung se nepochlubil taktovacími frekvencemi, ale víme, pro novinka je vyrobena 7nm technologií.

O grafickou část se bude starat Mali G77 s novou architekturou Valhala. Dle společnosti je grafický čip o 20 % efektivnější a o 20 % výkonnější. Došlo i na integraci neuronového procesoru s dvěma jádry a na vylepšení DSP. Společně poskytují dostatek výkonu na dosažení deseti trilionů operací za sekundu. To se zejména hodí u použití s „umělou inteligencí“.

Exyno 990

Součástí Exynos 990 bude i Exynos Modem 5123 pro 5G, ale v tomto případě nedošlo na integraci do jednoho zapouzdření. Modem bude externí, přičemž poskytne podporu pro rychlosti až 7,35 Gbps pro stahování. V případě LTE lze dosáhnout na 3 Gbps.

Exynos 990 podporuje i operační paměti LPDDR5 s rychlostí 5,5 Gbps. Samsung taktéž uvedl, že nový procesor podporuje i 120Hz frekvenci pro displeje, takže se dá předpokládat, že by nadcházející Galaxy S11 mohl mít minimálně 90Hz zobrazovací panel. I tentokrát jsme se dočkali podpory až 108MPx foťáku. Zajímavostí může být, že Exynos 990 podporuje až 8K video s 30 snímky za sekundu, případně 4K se 120 snímky za sekundu. Aby toho nebylo málo, smartphone s tímto procesorem může mít až 6 samostatných foťáků.

Zdroje: news.samsung.com, fonearena.com, fonearena.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat