Xiaomi Mi Band 4 je hrdým nástupcem předchozí generace recenze

Xiaomi Mi Band 4 je hrdým nástupcem předchozí generace [recenze]
2019-08-19T16:26:20+02:00
• 19. 8. 2019
4

Chytrý náramek Xiaomi Mi Band 3 se stal populární po celém světě. Jednalo se o vůbec nejprodávanější chytrý náramek na trhu. Bylo tedy jasné, že jeho nástupce to bude mít velice složité, tedy pokud bude chtít navázat na úspěšnost Mi Band 3. 

Xiaomi Mi Band 4

Do redakce nám před několika týdny dorazila nová generace v podobě Xiaomi Mi Band 4. Máme několik zajímavých postřehů, které vás mohou přesvědčit o tom, zda jde o skvělého nástupce či nikoliv. Opět i v tomto případě platí pravidlo, že náramek lze sehnat za cenu dvou vstupenek do kina s velkým popcornem. 

Za málo peněz zákazník získá hodně muziky – barevný displej, monitor srdeční frekvence, vodotěsnost a další chytré funkce. Čínský výrobce zapracoval hlavně na displeji, který je konečně skvěle viditelný i na přímém slunečním světle. Konstrukce není nijak impozantní, vlastně se jedná tvarem i rozměry o Mi Band 3. Na druhou stranu Xiaomi zachovalo uživatelsky přívětivé systémové rozhraní.

Design a displej

Velkým plusem je, že Xiaomi Mi Band 4 disponuje stejným páskem jako starší model, tedy třetí generace. Na druhou stranu ale nabízí vetší 0,95palcový displej s jasem až 400 nitů. Nutno podotknout, že konstrukce nového náramku je čistá, jednoduchá až trochu nudná, tedy dokud se nerozsvítí displej a s ním i plné barvy. 

Celkově je náramek velice lehký a příjemný na každodenní nošení – váží pouhých 21 gramů. Ve srovnání například s Amazfit Verge nebo Samsung Galaxy Watch Active je nošení nebe a dudy. Zkrátka a jistě si vůbec nevšimnete, že na ruce nějaký náramek máte. 

Hlavní součást přední strany je pochopitelně dotykový displej a pod ním kapacitní tlačítko. Interakce mezi těmito prvky je kombinací přejíždění a klepnutí. Na druhé straně se nachází monitor srdeční frekvence, přičemž konektor je elegantním způsobem schován v pásku. Ze začátku však budete mít menší problém „kolébku“ z pásku dostat, budete tak muset použít více síly pro to, abyste následně mohli náramek nabít. 

Nicméně, pásek je velmi pohodlný, bezpečný a je vyroben z termoplastického polyuretanu. K dispozici je pouze v černé barvě. Náramek tak na ruce není výrazný, jako například žlutý pásek z diskotéky. Není ale žádný problém dokoupit případně jinak barevný pásek. 

Jak bylo již o pár řádků výše zmíněno, Xiaomi Mi Band 4 nabízí větší displej, než jeho předchůdce. Konkrétně se jedná o 0,95palcový displej s vyšším rozlišením a výrazně lepší odezvou na dotyk prstu. Displej mimo jiné dostal výrazně lepší viditelnosti, a to hlavně díky tomu, že jas může činit až 400 nitů. To v praxi znamená, že na přímém slunečním světle uvidíte obsah, který se právě na displeji zobrazuje.

Musím přiznat, že se jedná o vůbec první Mi Band náramek, který v určitých směrech dokáže velice dobře nahradit současné chytré hodinky. Samozřejmě si i s novou generací můžete jít pohodlně zaplavat do bazénu. 

Sledování sportovních a nesportovních aktivit

Součástí Mi Band 4 je monitor srdeční frekvence, certifikace 5ATM zaručující voděodolnost, počítání kroků a podobně. Jako starší generace Mi Band 3 má i letošní vlajkový model veškeré monitorovací prvky umístěny na své zadní/spodní straně. Po dlouhém testování jsem si však všiml, že monitor srdeční frekvence není zapnutý celý den, to znamená, že ne vždy budete mít ihned přístup k aktuálnímu tepu. 

Abyste tak získali informace o své srdeční frekvenci, musíte funkci aktivovat manuálně. Důležitou součástí náramku je ale také mobilní aplikace, která je k dispozici jak pro operační systém Android, tak iOS. Pokud si Mi Fit nenainstalujete, stane se z náramku těžítko (i když lehké, 21 gramů). 

Přes tuto aplikaci prakticky celé zařízení ovládáte. Nastavujete budík, uzpůsobujete si tréninkový plán, nastavujete si denní strop činností a podobně. Pro přesné sledování polohy ale potřebujete připojení s mobilním telefonem, jelikož náramek nemá vlastní GPS modul.

Každopádně, Xiaomi Mi Band 4 nabízí hned několik režimů pro jízdu na kole a plavání, což jsou přesně dva režimy, které jsem netestoval. Na druhou stranu, po více než třítýdenním testování mohu potvrdit stoprocentní hydroizolaci. 

Další příjemnou změnou je komunikace náramku směrem k uživateli. Když tedy dokončíte nějaký milník, zpravidla hned 1 km, náramek vám poblahopřeje a zároveň motivuje k další činnosti. To je oproti předchozí generaci příjemná novinka. Nutno také podotknout, že po dobu tréninku/cvičení je displej uzamčen, čímž se snaží tlačit důraz na aktuální činnost. 

Specifikace a další funkce

Xiaomi Mi Band 4 je vybaven 3osým akcelerometrem a 3osým gyroskopem. To jsou dvě důležité součásti pro správné sledování kroků, ale také pro neocenitelné gesto pohybu k probuzení, což dělá z náramku chytré hodinky. 

Nový náramek ale nabízí také sledování spánku a díky své konstrukci jsem si vůbec nevšiml, že bych zařízení během spánkového procesu měl na ruce. Mi Band 4 měřil o něco méně hluboký spánek, ovšem výsledky byly statistiky srovnatelné s Apple Watch Series 3. Na rozdíl od prémiových zařízení neposkytuje Xiaomi Mi Band 4 podrobnosti REM spánku. Tyto podrobnosti nabízí například konkurenční produkty s logem společnosti Fitbit, případně specializované produkty na spánek. 

Displej zobrazuje čas pěkně a jasně. K dispozici je také smyčka aktivity, která vizuálně zobrazuje, kolik cvičení jste v průběhu daného dne provedli, indikátor baterie a datum. Ciferníky si ale můžete libovolně měnit, případně dodat nové prostřednictvím mobilní aplikace Mi Fit. 

Aplikace a kompatibilita

Aplikace a chytrý náramek jsou kompatibilní s hlavními operačními systémy, tedy s Androidem a iOS. Xiaomi Mi Band 4 je vybaven technologií Bluetooth 5.0, přičemž dokáže spolupracovat s Androidem 4.4 a novějším, případně s iOS 9.0 a novějším. Pokud budete chtít náramek synchronizovat se svým smartphonem, stačí si do zařízení stáhnout již zmíněnou aplikaci Mi Fit z obchodu App Store či Obchod Play.

Nastavení samotné aplikace je velice snadné. Navíc si díky ní můžete přizpůsobit Mi Band 4 tak, jak vám bude nejvíce vyhovovat. Stáhnout si tak prostřednictvím Mi Fit můžete nejen nové ciferníky, ale také nastavit budíky či připomenutí na určité události. 

Aplikace také dokonce rozděluje data na dny, ukazuje váš spánek, počet kroků, srdeční frekvenci, váhu a další informace. Musím konstatovat, že uživatelské rozhraní aplikace je na velice dobré úrovni – jednoduše a pohodlně se ovládá. 

Životnost baterie

Xiaomi Mi Band 4 disponuje baterií o kapacitě 135 mAh. To je na tak malý náramek poměrně mnoho, díky čemuž náramek na jedno nabití vydrží až několik dnů. Samozřejmě výdrž baterie závisí na tom, jak s náramkem budete pracovat. 

Například jsem veškeré funkce používal každý den. Za celý týden baterie klesla ze 100 % na 68 %. V praxi to tak znamená, že Xiaomi Mi Band 4 skutečně na jedno nabití vydrží zhruba 20 dnů. Vše ale záleží na tom, jak budete zařízení používat. 

Nabíjení náramku je poměrně komické. Musíte nejprve zařízení vysunout z pásku a následně jej vložit do proprietární nabíječky. Na druhou stranu se náramek nabíjí velice rychle. Pokud budete s baterií pracovat standardním postupem, tj. vydrží na jedno nabití 20 dnů, ročně jej budete dobíjet zhruba 18krát. 

Závěrečné hodnocení

Xiaomi Mi Band 4 na trh přineslo zajímavé osvěžení. Navíc dokázalo napravit škody, které způsobil předchůdce Mi Band 3, tedy nabízí barevný a dobře viditelný displej, skvělou výdrž na jedno nabití a nové funkce. 

Osobně jsem byl z náramku velice příjemně překvapen. Na druhou stranu nemohu na 100 % říci, že bych byl schopen přestat používat Apple Watch Series 3 a přejít na chytrý náramek. Ovšem pro běžné uživatele, případně sportovce jde o skvělý kompromis. Navíc se Xiaomi Mi Band 4 prodává jen za pár stovek, což dělá ze zařízení lákavé zboží. 

Suma sumárum, mohu náramek hrdě doporučit. Pokud například vlastníte předchozí generaci, měli byste o přechodu na novější verzi popřemýšlet. Čitelný barevný displej je něco, co náramku od Xiaomi chybělo. Vlastně se dá říci, že právě displej je hlavním lákadlem. 

Za zapůjčení produktu děkujeme zahraničnímu obchodu GearVita. Kromě této zápůjčky jsme si pro vás připravili soutěž o tento náramek – výherce byl již vylosován. Pokud jste nevyhráli, nezoufejte. K dispozici máme také slevový kupón CZMB4Re, díky kterému zaplatíte jen 660 Kč! Kupujte ZDE.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Zdeněk Koutský

Passionate Senior Editor at Dotekomanie.cz, where tech meets storytelling. Seasoned Sales Director, weaving technology into every success story, and relishing every moment of it!

Komentáře

Attila Szabó

9. 9. 2019, 12:03

Tiež som majiteľom tohto naramku cca týždeň a zatiaľ nadmieru spokojný!

Břetislav Šimon

27. 8. 2019, 19:14

Moje žena zakoupila Mi Band 4 v Alze. Asi po týdnu jí přestal vibrovat při příchozím telefonátu. V Alze jí bez diskuze provedli výměnu za jiný kus. Ten přestal vibrovat už po 2 dnech… Poradíte, kde je problém, nebo máme chtít zpět peníze? Právě vibrace jsou u žen (s mobilem v kabelce) tím nejzásadnější benefitem…! :-)

Ondřej Kulhavý

4. 9. 2019, 21:51

Není to třeba problém softwaru nebo že si vypne bluetooth?

Erik Bezeréti

19. 8. 2019, 18:48

Náramek jsem si koupil před cca měsícem a půl. Za dobu používání jsem nepřišel na žádný problém. Výdrž baterie je skvělá a nebo žádný problém dosáhnout 20ti dnů i při intenzivním používání. Čitelnost displeje na přímém slunci je také skvělá. Přecházel jsem z Mi Band 2 a investice cca 1200,- z českého e-shopu ano v nejmenším nelituji.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat