Kauza Huawei nekončí, Mate 30 Pro možná dorazí bez licencovaného Androidu

Kauza Huawei nekončí, Mate 30 Pro možná dorazí bez licencovaného Androidu
2019-08-29T09:00:33+02:00
• 29. 8. 2019

Může se zdát, že dlouze diskutované a v médiích probírané problémy firmy Huawei v posledních týdnech zcela odezněly. Telefony uživatelům fungovat nepřestaly, dokonce se do prodeje oficiálně dostal Honor 20 a Honor 20 Pro. Avšak celá kauza se nejspíše výrazně podepíše na novém Huawei Mate 30 Pro, případně i dalších verzích Mate 30. Nové modely s největší pravděpodobností neobdrží oficiálně certifikovaný Android, spolu s dalšími službami společnosti Google.

Mate 30 je kvůli zákazu obchodování v ohrožení

Huawei dostal výjimku, která mu nyní po omezenou dobu umožňuje obchodovat s americkými dodavateli. Zároveň bylo díky tomu umožněno dostat oficiálně do prodeje a s plnou podporou již oznámená zařízení, včetně již zmíněných Honorů. Jak ale pro server Reuters sdělil mluvčí Googlu, pokud by Huawei představil sérii Mate 30 s oficiálním Androidem, porušil by tím zákaz, který od Spojených států dostal.

Aby Huawei mohl plnohodnotný systém do telefonů nainstalovat, musel by u amerických úřadů zažádat o licenci, jelikož výjimka zajišťovala podporu jen pro již oznámená zařízení. Série Mate 30 v době udělení zákazu nebyla oficiálně oznámena, tím pádem se na ni žádná výjimka nevztahuje.

Údajná podoba Huawei Mate 30 Pro

Mluvčí Googlu nepotvrdil ani nevyvrátil, zda společnost o tuto licenci požádala. Již dříve však Google několikrát sdělil, že hodlá ve spolupráci s Huawei i nadále pokračovat. Pokud by společnost Huawei licenci nedostala, výrazně by to poznamenalo nejen samotný příchod nových modelů. Huawei sice teoreticky může vypustit telefon bez služeb Googlu globálně, je však otázkou, jak moc by tímto utrpěla jejich prodejnost a jak by tento krok přijali potencionální zákazníci po celém světě. Druhou možností je pak pustit telefony do prodeje jen v domovské Číně, kde jsou již lidé na telefony bez Google služeb zvyklí.

Nabízí se ještě „plán B“ v podobě nového, vlastního systému HarmonyOS. To je však téměř nereálné, jelikož Huawei několikrát zdůraznil, že nemá v plánu instalovat tento systém do telefonů a už vůbec ne v tomto roce. Nezbývá tedy než vyčkat a doufat, že se situaci podaří vyřešit, ideálně ke spokojenosti všech.

Zdroj: androidauthority.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

David Pilař

Student IT, softwarový tester a nadšenec do technologií všeho druhu. Ve volném čase poslouchá hudbu, fotí telefonem a rád se projede na kole.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat